A-
A+

Marco Polos kapten anser sig oskyldig

HÖRVIK 231101 Bärgningen av den grundstötta färjan Marco Polo inleddes under onsdagen. Foto: Ola Torkelsson / TT / Kod: 75777
HÖRVIK 231101 Bärgningen av den grundstötta färjan Marco Polo inleddes under onsdagen. Foto: Ola Torkelsson / TT / Kod: 75777
OlyckaTT

Färjan vibrerade vid Marco Polos första grundstötning. Men kaptenen, som stod och borstade tänderna, trodde att det uppstått ett motorfel. Han säger i förhör att han inte anser sig ha gjort något brottsligt.

Uppe på bryggan denna tidiga morgon den 22 oktober var fartygets tredje styrman på TT–Lines färja vakthavande. När kaptenen kom upprusande efter den första grundstötningen fick han höra att allt var lugnt.

Jag trodde absolut inte att vi grundstött utan att det var något fel med motorerna. Jag trodde att vi var på djupt vatten, säger befälhavaren i förhör med Kustbevakningen, som Blekinge Läns Tidning tagit del av.

Åklagare Adrien Combier-Hogg har utfärdat 50 dagsböter för både kaptenen och tredjestyrmannen på grund av vårdslöshet i sjötrafik. Han har konstaterat att de båda begick samma misstag – de förlitade sig helt på det elektroniska sjökortet, som var missvisande.

Inte heller när fartyget gick på grund en andra gång förstod kaptenen vad som hände. Först när han kom i kontakt med Sjöfartsverkets sjö– och flygräddningscentral insåg han att färjan inte alls var i den position han trodde.

Kaptenen säger i förhören att inte anser att han har gjort något brottsligt, utan har agerat utifrån de förutsättningar han har haft tillgängliga. Han tycker att det är hans styrmän som brustit i sin yrkesutövning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.