A-
A+

Marie Antoinettes smycken går under klubban

Här är några av drottning Marie-Antoinettes smycken som såldes för en rekordsumma på Sothebys auktion 2018. Nu är det snart dags igen. Arkivbild.
Här är några av drottning Marie-Antoinettes smycken som såldes för en rekordsumma på Sothebys auktion 2018. Nu är det snart dags igen. Arkivbild.
AuktionTT-AFP

Två exklusiva diamantarmband som tillhört den franska drottningen Marie Antoinette kommer att auktioneras ut senare i höst. Det meddelar auktionshuset Christie's.

Annons

Annons

De två armbanden är beklädda med totalt 112 diamanter och kommer att säljas tillsammans. Smyckena väntas inbringa mellan 2–4 miljoner dollar, motsvarande 18–35 miljoner svenska kronor, när de går under klubban den 9 november i Genève.

Enligt Christie's smyckesexpert Marie-Cecile Cisamolo är det inte bara armbandens historia som gör dem extraordinära, utan också storleken på diamanterna som varierar mellan en och fyra karat.

Det är svårt att mäta dess exakta storlek eftersom det här är antika diamanter och då var storlekarna mindre precisa, säger hon.

Totalt uppskattar Christie's att armbanden omfattar 140 till 150 karat. De består var och en av tre rader med pärlor och kan kopplas ihop och bäras som ett halsband. Marie Antoinette lär ha beställt armbanden hos guldsmeden Charles August Boehmer år 1776, två år efter hon blivit drottning.

I november 2018 såldes tio juveler som tillhört den franska drottningen för sammanlagt 484 miljoner svenska kronor på auktionshuset Sotheby's. Budgivare från 43 länder deltog i auktionen som slog alla tidigare rekord när det gäller försäljning av kungliga juveler.

Inför den auktionen hade de flesta av föremålen inte synts i offentligheten på 200 år. När Ludvig XVI och Marie Antoinette skulle fly den franska revolutionen smugglades de värdefulla smyckena ur landet i en trälåda till Wien. Kungaparet greps under flyktförsöket och avrättades 1793.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!