A-
A+

Märkliga syndromet som gäckar experterna

De första fallen av det som nu kallas Havannasyndromet upptäcktes på USA:s ambassad i Havanna, Kuba. Arkivbild.
De första fallen av det som nu kallas Havannasyndromet upptäcktes på USA:s ambassad i Havanna, Kuba. Arkivbild.
USATT

Illamående, näsblod – och skador på hjärnan. Amerikanska diplomater har under flera år drabbats av det som nu kallas Havannasyndromet.

Men tillståndet förbryllar experter som fortfarande inte vet hur det uppkommer.

Annons

Annons

Teorierna är många. Kanske handlar det om attacker med mikrovågor. Eller ultraljud. Eller så kan det handla om någon typ av gift– möjligen myggmedel. Kanske symtomen rentav är fysiska reaktioner på ljudet från syrsor? Men det skulle också kunna vara stress hos de anställda …

Klarlagt är i alla fall att de första fallen dök upp i Kubas huvudstad Havanna 2016 då CIA-anställda vid USA:s ambassad fick underliga symtom. Sedan har liknande fall rapporterats hos amerikanska diplomater och underrättelsepersonal stationerade i bland annat Australien, Kina, Ryssland, Taiwan, Tyskland och även i Washington. Bara i Österrikes huvudstad Wien har över 20 amerikaner drabbats av liknande symtom den senaste tiden, enligt tidningen The New Yorker.

En del drabbade har uppgett att de har hört höga eller skarpa ljud som gjort dem illamående. Ibland har de börjat blöda näsblod, fått huvudvärk eller andra symtom.

I många länder

Sökandet efter en förklaring fortsätter. CIA har sedan i mars en specialstyrka för att utreda dessa så kallade "oförklarliga hälsohändelser". Även utrikesdepartementet och andra myndigheter har ökat sina insatser för att slå fast orsaken, och vem som ligger bakom attackerna – om det nu är sådana det handlar om.

I slutet av 2020 kom USA:s vetenskapsakademi The National Academy of Sciences fram till att den troligaste förklaringen ändå är pulserande, riktade mikrovågor.

Flera länder har utvecklat bärbara mikrovågsvapen som skulle kunna orsaka skador på människors hjärnor, skriver The Guardian. Bland annat Ryssland och Kina, men även ett amerikanskt företag ska ha tillverkat en prototyp 2004.

Hur många misstänkta fall det handlar om totalt är hittills inte offentliggjort, men enligt The Economist handlar det om över 200 personer som har rapporterat symtom. Främst personer från USA, men även kanadensare.

Annons

Annons

Verkar bli vanligare

I tisdags rapporterade USA:s ambassad i Hanoi vad som tros vara ett nytt fall, vilket ledde till att USA:s vicepresident Kamala Harris sköt upp sin resa till Vietnam med några timmar. Enligt CIA-anställde Marc Polymeropoulos, som själv drabbades 2017, verkar syndromet bli vanligare.

Våra antagonister skickar ett tydligt budskap om att de inte bara kan komma åt vår underrättelsepersonal, diplomater och militärer, säger han till nyhetsbyrån AFP.
Med det här vill de visa att de kan komma åt även de allra högst uppsatta, säger han efter händelsen i Hanoi.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!