A-
A+

Marleau slog det "oslagbara" NHL-rekordet

San Joses center Patrick Marleau under tisdagsmorgonens historiska match mot Vegas.
San Joses center Patrick Marleau under tisdagsmorgonens historiska match mot Vegas.
IshockeyTT

Patrick Marleau i San Jose har skrivit NHL-historia. Tidigt på tisdagsmorgonen slog han ett över 40 år gammalt rekord och blev den spelare som avverkat flest NHL-matcher någonsin.

Det är ett historiskt ögonblick för hela ligan, säger lagkamraten Erik Karlsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

När Patrick Marleau klev ut på isen borta mot Vegas gjorde han det för 1 768:e gången i NHL. Därmed är han förbi legendaren Gordie Howes och hans rekord på 1 767 spelade matcher.

Marleau uppmärksammades stort redan i helgen, då han tangerade det historiska rekordet – men nu är han ensam på tronen.

Jag är mest rädd för att jag kommer att missa att tacka någon. Jag vill bara kunna tacka alla, och om jag glömmer någon ber jag om ursäkt. Jag kommer så småningom att göra rätt för mig och tacka alla som bör tackas. Jag är så tacksam, sade Marleau innan matchen, rapporterar nhl.com.

23 NHL-säsonger

41-åringen är inne på sin 23:e NHL-säsong – han debuterade den 1 oktober 1997 – och 21 av de säsongerna har han spelat i San Jose.

Kanadensaren har även en imponerande svit när det kommer till antalet spelade grundspelsmatcher i följd. Hittills har det blivit 899 stycken för Marleau, vilket är den fjärde längsta matchsviten utan avbrott i NHL-historien.

Det här är mer än bara en personlig milstolpe. Den här prestationen tror jag inte någon såg komma, säger hans svenske lagkamrat Erik Karlsson och fortsätter:
Det här är ett historiskt ögonblick för hela ligan och för varje spelare som har spelat med eller mot honom.

Annons

Annons

Förlorade

I själva matchen tog San Jose en 2–0-ledning, innan Vegas kom i kapp och vid full tid stod det 2–2. Efter en mållös förlängning fick Marleau förtroendet att vara först ut i straffläggningen – men Robin Lehner i Vegas-målet läste av veteranen och knep ihop benen när Marleau siktade emellan dem.

Svensken räddade båda straffarna han fick emot sig och blev matchhjälte för Vegas, samtidigt som lagkamraten Alex Tuch satte sin straff. Slutresultatet skrevs 3–2 till Vegas.

Trots förlusten för San Jose var det ändå Marleaus kväll. Efter matchen hyllades rekordinnehavaren med stående ovationer av den begränsade publiken i arenan, samtidigt som spelarna i båda lagen slog sina klubbor mot isen.

41-åringen är hela elva år yngre än vad Gordie Howe var när han spelade sin sista NHL-säsong. Legendaren Howe debuterade 1946 och avslutade inte NHL-karriären förrän 1980, vid 52 års ålder. "Mr Hockey" som Howe även kallas, är därmed den ende spelaren genom tiderna som har spelat i NHL under fem decennier. Han gick bort 2016, 88 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.