A-
A+

Martin slår hårt i SVT:s boxningsdrama "Lea"

Madeleine Martin som Lea Ferreira i SVT:s kommande dramaserie 'Lea'. Pressbild.
Madeleine Martin som Lea Ferreira i SVT:s kommande dramaserie "Lea". Pressbild.
TvTT

Modet som krävs för att frivilligt bli slagen på käften om och om igen – och kampen mot toppen i boxningsvärlden. I SVT:s kommande dramaserie "Lea" utforskas boxarens psyke.

Serien är skapad av Alexandra-Therese Keining ("Pojkarna"), som själv har boxats sedan hon var 13 år.

Annons

Annons

Proffsboxaren Lea Ferreira gör sig redo för att göra upp om EM-bältet. Målet är världsmästartiteln, som hägrar om hon bara besegrar nästa motståndare. Men vägen till framgång är kantad av fiender, och boxarens trassliga privatliv underlättar inte. Dessutom flåsar polisens civilutredare henne i nacken efter en internationell matchfixningshärva.

Om ett år kommer tittarna att kunna följa Lea Ferreiras kamp när "Lea" har premiär på SVT.

"Destruktiv och självuppoffrande"

Att Alexandra-Therese Keining skulle skildra den värld som hon fascinerats av sedan de tidiga tonåren kändes självklart för henne.

Eftersom Keining, som skrivit manus och även är associerad producent till serien, tappat rösten på grund av covid-19 dagen för intervjun, så svarar hon på TT:s frågor skriftligt.

"Vad som intresserade mig var den komplicerade själen och psykologin av en boxares personlighet – den stenhårda disciplinen som är lika destruktiv som självuppoffrande. Att uppnå drömmen till varje pris – kosta vad det kosta vill i skador och psykisk påfrestning", skriver Keining, och fortsätter:

"Att satsa allt för en titel och en match. Slitet i skitiga miljöer med vardagliga kriminella uppgörelser. Inte sällan bortval av familj och vänner. Efter att ha tränat boxning under åren i många delar av världen så har jag gång på gång stött på denna fascinerande personlighet oberoende av nationalitet och kön. Det krävs en fördjupad skildring av det här, tänkte jag."

Annons

Annons

"Av naturen tuff"

Huvudrollen som Lea Ferreira spelas av Madeleine Martin ("Breaking surface"). Enligt Alexandra-Therese Keining är skådespelaren "av naturen tuff". Men det krävdes ändå mycket boxningsträning för att få till en trovärdig teknik.

Valet av skådespelare föll sig naturligt när Madeleine Martin visade upp rätt sorts envishet och förmåga att vilja vinna, skriver Keining.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!