Mås kan ha spritt corona mellan minkfarmer

Danska forskare undersöker om måsar kan ha spritt coronaviruset mellan minkfarmer. Arkivbild.
Danska forskare undersöker om måsar kan ha spritt coronaviruset mellan minkfarmer. Arkivbild.
CoronavirusetTT

En mås som avlivats i närheten av en minkfarm i Danmark har konstaterats haft coronaviruset på kroppen, rapporterar Blekinge Läns Tidning .

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Måsen hade inga antikroppar, och har därmed inte själv varit sjuk.

Den hade inte heller någon pågående infektion, visade undersökning av näbb och kloak, men vi undersöker om den kan ha spridit smittat mellan minkfarmer, säger Anne Sofie Vedstedt Hammer, professor vid Köpenhamns universitet, till tidningen.

Flera minkfarmer i närheten av varandra på Jylland har drabbats av coronasmitta, och en teori är att smittan sprids mellan gårdarna via andra djur.

Smittan bland minkfarmer är jättespridd i stora delar av Danmark, därför är det naturligt att man undersöker spridningen just där, säger Karl Ståhl, svensk statsepizootolog, till tidningen.

I Danmark avlivas minkar på andra minkfarmer inom åtta kilometer från en smittad farm. I Sverige har anställda och djur bekräftats smittade på en minkfarm i Sölvesborg. Än så länge inte aktuellt att avliva alla minkar på drabbade gårdar, men rekommendationerna kan snabbt ändras.

Eftersom merparten av Sveriges minkfarmer ligger mycket nära varandra i Sölvesborgs kommun är risken stor att det blir spridning mellan anläggningar och då får vi kanske se över beslutet, säger Karl Ståhl.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons