A-
A+

Massivt polispådrag vid Förintelsekonferens

Mattias Sigfridsson, kommenderingschef för polisregion Syd, och Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef från Säkerhetspolisen, vid en pressträff om säkerhetsarbetet i samband med Förintelsekonferensen nästa vecka.
Mattias Sigfridsson, kommenderingschef för polisregion Syd, och Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef från Säkerhetspolisen, vid en pressträff om säkerhetsarbetet i samband med Förintelsekonferensen nästa vecka.
SamhälleTT

Massiv bevakning och avspärrningar – stora delar av Malmö kommer att påverkas i samband med nästa veckas internationella konferens för hågkomst av Förintelsen.

Att konferensen fokuserar på antisemitism är något polisen har i särskilt beaktande.

Annons

Annons

Vi bedömer hotbilden löpande och den kan förändras hela tiden, säger Mattias Sigfridsson, kommenderingschef polisregion Syd, till TT.

På gästlistan står stats- och regeringschefer, forskare och experter från ett 50-tal länder. Exempelvis kommer Israels president Isaac Herzog och EU-kommissionens ordförande von der Leyen att medverka på konferensen den 13 oktober.

Redan nu spärras delar av staden av inför nästa veckas forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Bevakningen blir mycket omfattande med anledning av att hundratals deltagare väntas till Malmö och Malmömässan i Hyllie.

Säpo följer noga

Trafikleder runt konferenslokalen samt till och från flygplatser – även Öresundsbron – kommer att påverkas och tidvis stängas av.

Ett mycket stort arrangemang, konstaterar Säkerhetspolisen som ansvarar för livvaktsskyddet under konferensen. Man samarbetar med både Danmark och Norge och gör även en kontinuerligt en hotbildsbedömning, enligt Susanna Trehörning som är biträdande kommenderingschef vid säkerhetspolisen.

När det gäller Israel och judiska intressen vet vi att det skett en del attentat runt om i världen – utförda både av våldsbejakande högerextremister och våldsbejakande islamister. Det är något som säkerhetspolisen följer noga och en del av den bedömningen vi gör kring evenemanget, säger Susanna Trehörning.

Annons

Annons

Förväntade opinionsyttringar

Huruvida det finns en faktisk hotbild med anledning av nästa veckas arrangemang vill säkerhetspolisen inte säga.

Polisen är även beredd på demonstrationer i samband med arrangemanget, även om inga tillståndsansökningar ännu kommit in.

Vi förväntar oss opinionsyttringar, att personer ska ta tillfället i akt att använda sina fri- och rättigheter att demonstrera, säger Mattias Sigfridsson och fortsätter:
Det måste ske på ett tryggt och säkert sätt. Och på ett sätt som inte stör konferensen.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om deltagare vid konferensen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.