Max åtta får samlas – begravningar undantas

Regeringen undantar begravningar.
Regeringen undantar begravningar.
PolitikTT

Nu blir det förbjudet med fler än åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Men regeringen gör ett undantag för begravningar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen har nu fattat beslutet om ett tak på åtta personer från och med den 24 november..Gränsen sänks från dagens 50-tak för att försöka stoppa smittspridningen av covid-19.

Läget är allvarligt och riskerar att bli nattsvart om vi inte agerar nu. Fler kommer att bli allvarligt sjuka, fler kommer att dö. Alla måste begränsa sitt sociala umgänge, fullständigt minimera socialt umgänge och det nu, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Flera remissinstanser med Svenska kyrkan i spetsen har begärt ett undantag från maxregeln, så att fler ska kunna delta på en begravning utan att bryta mot förbudet. Detta har regeringen lyssnat till.

Det blir möjligt att hålla begravning eller urnsättning med max 20 personer, oavsett religionsutövning, säger demokrati- och kulturminister Amanda Lind (MP).

Behåller undantag

Tunga remissinstanser som landets länsstyrelser och smittskyddsläkare har varit kritiska till att regeringen vill behålla ett undantag som gör det möjligt med sittande publik på upp till 300 personer under vissa villkor.

De har efterlyst ett nationellt beslut från regeringen.

Trots kritiken behåller regeringen undantaget för sittande publik.

Det är en ganska teoretisk diskussion, de har möjligheten att fatta det beslutet och de har gjort det i stor utsträckning. Vi förväntar oss att länsstyrelserna tar sitt ansvar och fattar de beslut som är nödvändiga utifrån smittläget lokalt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

På frågan om regeringen nu förväntar sig att länsstyrelserna ska fatta beslut om max åtta personer även för sittande publik, svarar Damberg:

Normeringen är att vi inte ska träffas i några sammanhang utanför familjen, vi har ett allvarligt läge och vi vill bryta smittspridningen, därför har regeringen fattat beslutet om åtta personer och vi förväntar oss att det blir normerande, säger han.

Annons

Annons

Demonstrationer begränsas

Förbudet gäller till exempel danstillställningar, religiösa möten och kultur- och sportevenemang

Även möjligheten att demonstrera begränsas kraftigt av maxtaket på åtta personer, men Mikael Damberg försvarar det.

Vårt budskap nu är att inte samlas över huvud taget. Det är det läge vi har. Svensk grundlag medger att man gör begränsningar av demonstrationsrätten, vi ligger i ett mycket allvarligt smittläge nu, säger Damberg.

Rent juridiskt kan regeringen inte införa förbud för privata fester, butiker, gym och flera andra platser där människor möts, men förhoppningen är att max åtta personer ändå ska bli normen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons