A-
A+

Maxwell döms för sexbrott kopplade till Epstein

Ghislaine Maxwell. Arkivbild.
Ghislaine Maxwell. Arkivbild.
USATT-AP-AFP

Ghislaine Maxwell är skyldig till att ha rekryterat och förberett flickor för att utnyttjas sexuellt av miljardären Jeffrey Epstein, enligt en jury på Manhattan i New York.

Det brittiska före detta societetslejonet riskerar nu att tillbringa resten av sitt liv bakom lås och bom.

Annons

Annons

Ghislaine Maxwell fälls på fem av sex åtalspunkter, inklusive den allvarligaste – trafficking av minderårig, det vill säga människohandel i syfte för sexuellt utnyttjande.

Den punkten har ett straffvärde på minst 40 år i fängelse, medan de övriga har fem till tio år.

Annie Farmer, ett av offren, säger att fler än de som har vittnat i rättssalen drabbats.

"Jag hoppas att den här domen ger tröst till alla som behöver det och den visar att ingen står över lagen. Även de med stor makt och privilegier kommer att hållas ansvariga när de sexuellt utnyttjar och exploaterar de unga", säger hon i ett uttalande.

Greps förra året

Den tolv personer starka juryn behövde fem dagars överläggningar innan man kunde lämna sitt beslut i det högprofilerade målet.

60-åriga Maxwell satt avvaktande i domstolsbyggnaden i Manhattan när domaren Alison Nathan läste upp hur juryn ställt sig till var och en av åtalspunkterna, då och då smuttande på vatten.

Hon anklagades för att ha rekryterat och förmedlat fyra tonåringar till Epstein mellan 1994 och 2004. Hennes tidigare pojkvän Epstein tog livet av sig 2019 i en fängelsecell i New York.

Ett knappt år senare greps Ghislaine Maxwell – som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell – i Bradford i New Hampshire i USA.

Annons

Annons

Nakenmassage

De sex åtalspunkterna som riktats mot henne gäller brottsliga handlingar mellan1994 och 2004, som är kopplade till ett antal nu vuxna kvinnor. Två av dem har berättat att de endast var 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp.

Åklagarsidan hävdar att Maxwell först blev "vän" med flickorna och tog dem med sig på shoppingrundor och biobesök. Sedan lirkade hon med dem och uppmanade dem att ge Epstein nakenmassage.

Övergrepp ska ha begåtts och flickorna ska sedan ha fått pengar av Epstein.

Jag stelnade av skräck, sade kvinnan som då var 14, och tillade att det var första gången hon såg en penis.

På frågan om varför det tagit så lång tid för henne att träda fram svarade hon att hon var rädd.

Jag skämdes. Jag vill inte att någon skulle veta allt det här om mig, sade hon.

Riskerar 70 år

Maxwell har sedan gripandet varit inlåst på Metropolitanhäktet i Brooklyn och har flera gånger klagat på att förhållandena i häktet är "ohygieniska och omänskliga".

Maxwell har pass från Storbritannien, USA och Frankrike, och sedan hon greps har domare nekat henne borgen sex gånger eftersom man befarar att hon ska fly landet.

Ghislaine Maxwell har nekat till samtliga åtalspunkter, medan åklagarsidan har beskrivit henne som en nyckelperson för att övergreppen kunde begås, och som en sofistikerad gärningsperson som visste precis vad hon gjorde.

Hennes försvar har å sin sida hävdad att det saknas bevis och att hon utsetts till syndabock då Epstein flytt rättvisan. Hon har under rättegången avböjt att vittna och har nöjt sig med ett kort uttalande, där hon säger att åklagarsidan inte har lagt fram några bevis bortom rimliga tvivel.

Så det finns ingen anledning för mig att vittna, sade hon.

Det har inte satts något datum för när Maxwells straff tillkännages.

Prins Andrew nekar

Hon har också åtalats för två fall av mened, och är också inblandad i ett separat fall där den amerikansk-australiska kvinnan Virginia Giuffre anklagar brittiske prins Andrew för att ha haft samlag med henne mot hennes vilja för 20 år sedan då hon var 17 år gammal. Kvinnan gör gällande att hon under den tiden "lånades ut" till olika mäktiga män av Jeffrey Epstein.

Det målet – som är civilrättsligt – väntas tas upp i USA tidigast någon gång i slutet av nästa år. Prins Andrew nekar till anklagelserna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.