-
+

McConnell: Trump har inte kommit undan än

Senatens republikanske minoritetsledare Mitch McConnell. Arkivbild.
Senatens republikanske minoritetsledare Mitch McConnell. Arkivbild.
USATT

USA:s tidigare president Donald Trump frikändes i riksrätten – men det betyder inte att det amerikanska rättsväsendet gör samma bedömning. Det framhåller partikamraten Mitch McConnell.

Han har inte kommit undan med något än, säger senatorn.

Annons

Annons

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.

Sju partikamrater röstade för att fälla Donald Trump för anstiftan till det uppror som ledde till att fem människor miste livet, som tvingade kongressledamöter att fly och som försatte hans egen vicepresident i fara.

Det är fler än vid någon tidigare riksrättsrättegång i USA – men räckte inte för att döma Trump eftersom bara 57 av 100 senatorer gick på Demokraternas linje. Tio röster till hade behövts för att nå den nödvändiga två tredjedelars majoriteten.

Omröstningen har inneburit ett dilemma för många republikaner i kongressen när det gäller efterspelet till stormningen av Kapitolium den 6 januari. Många av partiets senatorer önskar lägga den tidigare presidentens förehavanden bakom sig men har att förhålla sig till att Trump fortfarande har en stor och lojal väljarbas.

Hänvisar till grundlag

Många senatsrepublikaner som röstade för att fria sin partikollega har lyft fram argumentet att riksrätt enligt USA:s grundlag inte kan väckas mot en expresident. En av dem är Mitch McConnell, minoritetsledaren i senaten, som efter omröstningen dock framhöll att han anser att Donald Trump bär ansvar för stormningen.

Det råder ingen tvekan – ingen – om att president Trump är praktiskt och moraliskt ansvarig för att ha provocerat fram händelserna den dagen, sade McConnell i ett tal i senatskammaren.
Människorna som stormade den här byggnaden trodde att de agerade i enlighet med deras presidents vilja och instruktioner.

McConnell framhöll också att även om kongressen nu har uttömt sina möjligheter att straffa Trump så finns möjligheten fortfarande kvar för det vanliga rättssystemet. Republikanen Liz Cheney, som röstade för ett riksrättsåtal, har tidigare signalerat en liknande inställning och utredare har sagt att de tittar på alla aktörers agerande.

Trump är fortfarande ansvarig för allt han gjorde under sin tid som president, som en vanlig medborgare. Han har inte kommit undan med något än, sade McConnell.

Annons

Annons

Orolig Trump?

Att Donald Trump har hållit så låg profil sedan han lämnade Vita huset i januari kan delvis förklaras av hans oro att anklagas för brott inom ramarna för den federala utredningen av stormningen av kongressen, säger en rådgivare nära Trump till CNN.

Efter det att han frikänts i riksrätten har Trump sagt att var "ytterligare ett led i den största häxjakten i vårt lands historia".

USA:s demokratiske president Joe Biden har legat lågt under riksrättsprocessen. Men nu tar han bladet från munnen och framhåller att det enligt hans mening inte råder någon tvekan om att Trump bär ansvaret för stormningen av Kapitolium.

"Även om den slutliga omröstningen inte ledde till en fällande dom, går det inte att ifrågasätta innehållet i åtalet", skriver presidenten i ett uttalande om skuldfrågan.

"Sorgligt kapitel"

Biden nämner också kritiken från McConnell och andra republikanska partikollegor. Presidenten påpekar att det är alla amerikaners plikt att försvara sanningen.

"Det här sorgliga kapitlet i vårt lands historia har påmint oss om att demokrati är skört. Att den alltid måste försvaras. Att vi alltid måste vara vaksamma. Att våld och extremism inte har någon plats i USA. Och att var och en av oss har en skyldighet och ett ansvar som amerikaner, och speciellt som ledare, att försvara sanningen och för att besegra lögnerna", skriver Biden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss