A-
A+

Medellivslängd faller i USA – lägsta på 18 år

Människor köar för att vaccineras mot covid-19 i Paterson i den amerikanska delstaten New Jersey i januari.
Människor köar för att vaccineras mot covid-19 i Paterson i den amerikanska delstaten New Jersey i januari.
USATT-Reuters

Den förväntade livslängden har sjunkit med ett och ett halvt år i USA. Under 2020 års pandemi föll den till 77,3 år – den lägsta nivån sedan 2003.

Skillnaderna mellan olika befolkningsgrupper är stora.

Annons

Annons

Minskningen beror framför allt på de dödsfall som orsakats av pandemin, enligt landets smittskyddsmyndighet CDC. Det är den största årliga minskningen sedan andra världskriget, då den förväntade livslängden föll 2,9 år mellan 1942 och 1943.

Minskningen mellan 2019 och 2020 var så stor att den tog oss tillbaka till var vi var 2003. Det är som att vi har förlorat ett årtionde, säger CDC-forskaren Elizabeth Arias.

Skillnaderna mellan olika befolkningsgrupper är stora. Den allra största minskningen syns hos latinamerikanska män, där medellivslängden föll 3,7 år till 75,3. För svarta amerikaner sjönk den förväntade livslängden till 71,8 år – den lägsta nivån sedan år 2000. Kvinnor förväntas samtidigt leva 5,7 år längre än män.

Dödsfall relaterade till covid-19 bidrog till närmare tre fjärdedelar av minskningen, enligt forskarna. Överdoser var en annan stor bidragande orsak. I förra veckan visade ny delårsstatistik att dödsfall på grund av drogöverdoser ökade med 30 procent i USA under 2020.

Medellivslängd, livslängdsförväntan eller förväntad livslängd är den genomsnittliga ålder som en människa förväntas uppnå. CDC:s slutsatser baseras på dödsattester.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!