A-
A+

Mediemogul får dubbla straff i Hongkong

Protest utanför domstolen i Hongkong där straffen för flera demokratiaktivister nu har meddelats.
Protest utanför domstolen i Hongkong där straffen för flera demokratiaktivister nu har meddelats.
HongkongTT-AFP-Reuters

Mediemogulen Jimmy Lai döms till 14 månaders fängelse i Hongkong. Ytterligare nio aktivister får fängelse eller villkorliga domar för att ha deltagit i demonstrationer för demokrati.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den 73-årige mediemogulen Jimmy Lai är en av Hongkongs mest framstående demokratiaktivister. Han döms till 14 månaders fängelse i två olika fall som kopplas till de demonstrationer som myndigheterna betraktar som otillåtna sammankomster.

Lai sitter redan frihetsberövad under den kontroversiella säkerhetslag som Peking har infört i Hongkong. Gripandet av honom har kritiserats av regeringar i väst och rättighetsgrupper som uttrycker oro för minskade friheter i Hongkong, bland annat vad gäller yttrande- och mötesfrihet.

Förutom Lai döms fyra andra aktivister till mellan 8 och 18 månaders fängelse för att ha organiserat och deltagit i en protest den 18 augusti 2019. Trots hårt regn och dåligt väder samlade den långt över en miljon människor som krävde demokrati.

Domaren Amanda Woodcock menar att det fanns en underliggande risk för våld vid protesten – trots att den var fredlig. Därmed anser hon fängelsestraff vara motiverat.

Ytterligare fyra personer döms till villkorliga straff för sitt deltagande i protesten, däribland advokaten Martin Lee och den tidigare parlamentsledamoten Margaret Ng.

Hongkong är en självstyrande särskild administrativ region i Kina. De senaste åren har stora protester brutit ut mot vad många invånare beskriver som Pekings allt hårdare grepp om området.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?