A-
A+

Mega-fusion av bokförlag oroar Stephen King

Författaren Stephen King ska vittna i ett mål menat att blockera sammanslagningen av de två största amerikanska bokförlagen. Arkivbild.
Författaren Stephen King ska vittna i ett mål menat att blockera sammanslagningen av de två största amerikanska bokförlagen. Arkivbild.
LitteraturTT

USA:s största bokförlag Penguin Random House tecknade 2020 ett avtal om att förvärva det rivaliserande förlaget Simon & Schuster. Efter en stämning från amerikanska staten hörs också varningsröster om att "blockbuster"-sjukan i Hollywood kan drabba förlagsbranschen.

Annons

Annons

En sammanslagning som skulle innebära en radikal förändring för förlagsbranschen i USA och göra att de fem största förlagen blir fyra. Eller snarare "ett stort och de tre andra", som en branschanalytiker intervjuad i New York Times uttryckte det.

Förra hösten stämde Biden-administrationen Penguin Random House i syfte att blockera sammanslagningen med hänvisning till att säljaren då skulle få för stor makt över leverantörerna.

Oro för ersättningar

Rättegången har precis inletts och bland de som kallats att vittna i målet finns författaren Stephen King.

I ett mejl som New York Times tagit del av skriver King: "Ju mer stora förlag befäster sin ställning, desto svårare blir det för oberoende förlag att överleva. Det är där de duktiga författarna börjar och lär sig sitt hantverk".

Enligt det amerikanska justitiedepartementet skulle färre stora bokförlag också leda till dumpade inkomster för författare och att "färre författare kan leva på att skriva".

Annons

Annons

Avfärdas

Penguin Random House argumenterar för motsatsen och säger att sammanslagningen kommer att öka konkurrensen på marknaden och att detta gynnar både författare och läsare. Förlaget menar att Simon & Schusters författare genom fusionen skulle få tillgång till Penguin Random House och deras väl ansedda distributionskanaler. En ökad effektivisering som skulle möjliggöra högre löner för författare.

New York Times spekulerar i att en lyckad sammanslagning förmodligen kommer att leda till ett större fokus på "blockbusters" (stora försäljningssuccéer) och gynna redan etablerade författare som John Grisham, EL James, Margaret Atwood och kända namn som Barack och Michelle Obama.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.