A-
A+

Melbourne stänger ner igen

Öde gator i centrala Melbourne under den långa nedstängningen i fjol.
Öde gator i centrala Melbourne under den långa nedstängningen i fjol.
AustralienTT

Femmiljonerstaden Melbourne och hela den australiska delstaten Victoria stängs ner i en vecka. Det meddelar myndigheterna efter att en mycket smittsam variant av coronaviruset sprider sig.

Annons

Annons

Annons

Annons

Fram till och med den 3 juni får invånarna bara lämna sina hem för att handla mat, uppsöka sjukhus, vaccinera sig, träna utomhus i upp till två timmar samt i godkända fall gå till sin arbeten.

Nedstängningen kommer efter att 26 nya smittofall konstaterats i den australiska delstaten. En av de smittade vårdas på en intensivvårdsavdelning i Melbourne.

Vi har att göra med en mycket smittsam variant av viruset som sprider sig snabbare än vi tidigare sett, säger Victorias vikarierande premiärminister James Merlino på en presskonferens.

Hälsovårdsmyndigheterna har identifierat 10 000 personer som riskerar att ha smittats av de 26 personerna på drygt 70 platser i Melbourne, bland annat två matcher i australisk fotboll med över vardera 20 000 åskådare i söndags.

Melbourneborna tvingades i höstas leva under strikta restriktioner i fyra månader och Victoria har haft omkring 70 procent av alla smittade i landet, och stått för en stor majoritet av de drygt 900 som avlidit i sviterna av covid-19 i Australien.

Förutom i trängande fall har Australiens nationella gränser varit stängda mot omvärlden sedan pandemin bröt ut. Hittills har endast 30 000 personer konstaterats smittade, trots omfattande testning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss