A-
A+

Memorial: Vi är nästan hjälplösa i Ryssland

Människor samlades utanför Högsta domstolen i Moskva på tisdagen för att protestera mot rättsprocessen mot människorättsorganisationen Memorial.
Människor samlades utanför Högsta domstolen i Moskva på tisdagen för att protestera mot rättsprocessen mot människorättsorganisationen Memorial.
RysslandTT

Rysslands kanske mest kända människorättsorganisation stoppas, genom två parallella rättsprocesser. I över 30 år har Memorial kämpat för att bevara minnet av det politiska förtryck som doldes under Sovjettiden.

Uppenbarligen har vi ingen plats i den världsbild som den ryska regimen håller på att bygga, säger Aleksander Tjerkasov på Memorial till TT.

Annons

Annons

Aleksander Tjerkasov, ordförande för Memorials människorättscenter.
Aleksander Tjerkasov, ordförande för Memorials människorättscenter.
Utanför domstolen i Moskva den 23 december, under en av dagarna då rättsprocessen mot Memorial International pågick.
Utanför domstolen i Moskva den 23 december, under en av dagarna då rättsprocessen mot Memorial International pågick.

TT når Aleksander Tjerkasov, ordförande för Memorials människorättscenter, på telefon från Moskva, före Högsta domstolens beslut i tisdags att stoppa en av två Memorialorganisationer. Under onsdagen har en annan domstol i Moskva fattat beslut om att upplösa den andra organisationen, människorättscentret Memorial.

Som argument i båda fallen anges att Memorial inte visat i sin offentliga kommunikation att man klassats som "utländsk agent" – en lagstiftning som används för att slå undan benen på bland annat människorättsorganisationer. Memorial anklagas också för att ägna sig åt att "rättfärdiga terrorism" .

Företrädare för Memorial avfärdar anklagelserna som politiskt motiverade och säger att de ska ta saken vidare – först till den ryska författningsdomstolen och sedan till Europadomstolen.

Tjerkasov säger att staten och rättsväsendet borde var glada för det arbete som Memorial gör.

Staten ska vara tacksam för det. Åklagarmyndigheterna borde tacka oss för varje enskilt fall som vi dokumenterar när det gäller politiska fångar, för vi gör det arbete som myndigheterna borde ha gjort. Men i stället vill de lägga ned oss, säger Tjerkasov.

Slår undan benen

Memorial bildades 1989 i syfte att bevara minnet av offer för politiskt förtryck i Sovjetunionen och har med åren kommit att arbeta mot repression på bredare front.

Rättsprocesserna mot Memorial är två i raden av nedslag mot människorättsorganisationer, oberoende medier, oppositionella grupper och personer. De senaste åren har det politiska förtrycket successivt skruvats upp i Ryssland. Det kanske mest kända exemplet är förgiftningen och det efterföljande fängslandet av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Memorial har kartlagt antalet politiska fångar i Ryssland och larmat om att det är rekordstort. Senast i måndags förlängde en domstol fängelsestraffet för Jurij Dmitrijev, historiker och Memorialmedarbetare, som främst är känd för att ha upptäckt och kartlagt massgravar från Stalintiden. Dmitrijev påstods ha begått övergrepp mot barn.

Och ett par dagar tidigare blockerades människorättssajten OVD-Info som dokumenterar politisk förföljelse och godtyckliga frihetsberövanden.

Uppenbarligen har vi ingen plats i den världsbild som den ryska regimen håller på att bygga, säger Tjerkasov till TT.

Annons

Annons

Minnet levde hos familjerna

Kampen för frihet och demokrati i Ryssland har alltid haft en nära koppling till hur regimer velat beskriva landets historia. Där har Memorial spelat en mycket viktig roll för att uppmärksamma politiskt förtryck, både under Sovjettiden och i nutiden. Under flera årtionden matades den sovjetiska befolkningen med propaganda från bland annat medier och skolböcker.

Bevarandet av minnet av politiska fångar, som kallades "landets fiender", levde i stället i familjerna – men i tysthet. Det var länge omöjligt att prata om familjemedlemmar som fängslats på politiska grunder. Av rädsla för repressalier vågade man inte heller hålla kontakt med personerna. Deras ansikten målades om i fotoalbumen, och lite, om något, var känt om deras öden.

När demokratiska reformer började genomföras i slutet av 1980-talet, ökade intresset för historien. Memorial bildades och började kartlägga tiotusentals människor som utsatts för politisk repression. De hjälpte familjer att ta reda på vad som hänt deras anhöriga.

Numera kämpar Memorial för samtida politiska fångar och andra utsatta, och har exempelvis ställt sig bakom Navalnyj.

Vi tycker att vi är nyttiga för Rysslands nutid och framtid, säger Aleksander Tjerkasov.

Går till Europadomstolen

Memorial hjälper även terror- och tortyroffer att gå vidare till Europadomstolen, när möjligheterna att få rätt i ryska domstolar har uttömts. Än så länge har juristerna från Memorial vunnit 140 ärenden i Europadomstolen. Det har hjälpt 361 drabbade i Ryssland att få kompensation.

Vi är nästan hjälplösa här i Ryssland. Men när Europadomstolen fattar beslut om att staten är skyldig till ens släktingars död, känner man att det går att nå rättvisa med fredliga metoder, säger Tjerkasov.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.