A-
A+

Mer än 70 döda i "svältsekt" – ledaren gripen

Totalt har 47 döda hittats i Kenya.
Totalt har 47 döda hittats i Kenya.
KenyaTT-AFP

Antalet döda som hittats i grunda massgravar i en skog i östra Kenya har stigit till 73, meddelar det östafrikanska landets polis.

De döda tros ha tillhört en sekt där de uppmanats att svälta sig.

Annons

Vi har 73 kroppar från skogen hittills. Sökinsatsen kommer att fortsätta i morgon, säger en polis som deltagit i sökandet efter offer, till nyhetsbyrån AFP på måndagskvällen.

Polisen har sökt i området – inte bara efter fler döda, utan också efter möjliga överlevare som kan gömma sig i skogen för att komma undan myndigheterna. Det finns en risk att fler människor dör om de inte hittas snabbt.

Rörelsens ledare Makenzie Nthenge, som ska ha uppmanat sina följare att svälta sig för att "möta Jesus", har gripits.

Nthenge överlämnade sig till polisen och åtalades förra månaden sedan två barn svultit ihjäl i sina föräldrars förvar, rapporterar lokala medier. Han har sedan dess släppts mot borgen.

Nthenge uppges nu återigen befinna i polisförvar efter att ännu en gång ha överlämnat sig till myndigheterna. Han ska höras i domstol den 2 maj.

En medlem av rörelsen som hittats av myndigheterna uppges ha vägrat äta trots att hon uppenbarligen led, säger Hussein Khalid, från organisationen Haki Africa, som tipsade polisen om rörelsens agerande.

Enligt Röda Korset i Kenya har 112 personer rapporterats saknade i området.

Inrikesminister Kithure Kindiki, som planerar att besöka platsen under tisdagen, beskriver fallet som "det tydligaste missbruket av den konstitutionellt fastställda mänskliga rättigheten till religionsfrihet".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.