A-
A+

Mer i plånboken för de flesta pensionärer

De flesta pensionärer får mer i plånboken nästa år. Arkivbild.
De flesta pensionärer får mer i plånboken nästa år. Arkivbild.
EkonomiTT

De flesta pensionärer får mer i plånboken nästa år. Både skattesänkningar och uppräknade pensioner ger plus, enligt Pensionsmyndigheten.

Annons

Annons

Höjningarna varierar dock mycket beroende på vilken inkomst och vilka delar av pensionssystemet som utgör pensionen.

För samtliga pensionärer, efter skatt, blir det en ökning mellan 360 kronor och 840 kronor per månad, säger Linda Wiese, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Inkomstpensionens följsamhetsindex räknas upp med 2,5 procent, medan prisbasbeloppet, som styr bland annat garantipensionen, höjs med 1,5 procent. Det innebär att de som har enbart garantipension får lägre höjning än de som har inkomstpension.

Löneutveckling styr inkomstpensionen

Följsamhetsindex följer löneutvecklingen i Sverige, och inkomstutvecklingen har varit hög i år. Prisbasbeloppet följer inflationen, säger Linda Wiese.

Inflationen har ökat under hösten, i november var den 3,6 procent i årstakt enligt Statistiska centralbyrån. Men det avspeglas inte i garantipensionen, för det är inflationssiffran i juni månad som används. Om inflationen kommer att vara fortsatt hög kommer det att avspeglas i nästa års prisbasbelopp.

Inför nästa år sänks skatten för pensionärer, och bostadstillägget höjs. Dessutom höjs taket för boendekostnaden i bostadstillägget.

Det nya inkomstpensionstillägget, som infördes i september, får ändrade gränser och går nu till dem som har en månadsinkomst mellan cirka 11 200 kronor och 17 400 kronor. Ungefär 380 000 personer får tillägget, 260 000 kvinnor och 120 000 män.

Det ger maximalt 600 kronor. 850 000 pensionärer omfattas inte av det. Det är fler kvinnor än män som får det högsta beloppet, säger Agneta Claesson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Annons

Annons

Oklart om nytt tillägg

I samband med regeringsbildningen gjordes en uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om en ny pensionshöjning för de sämst ställda. Men hur den kommer att utformas är ännu oklart.

Vi har inte fått något uppdrag att undersöka det ännu. Men det verkar vara en koppling till garantipensionen. Det är 600 000 pensionärer som har någon del av garantipensionen, säger Agneta Claesson.

Pensionsmyndighetens beräkningar är övergripande och spannet som visar på höjningar avser 80 procent av pensionärerna. Den som vill veta hur det blir för egen del kan logga in på Pensionsmyndighetens sajt från den 25 december eller vänta på pensionsbeslutet som skickas ut mellan den 11 och 14 januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.