A-
A+

Mer panik och nyförälskelse i tomteverkstan

'Hon kommer från den vanliga världen där hon inte riktigt passar in. Men tomten har en väldigt fri syn och tycker inte att det spelar någon roll att hon har ett hål i ryggen och svans där bak', säger Alida Morberg om sin roll som skogsrå.
"Hon kommer från den vanliga världen där hon inte riktigt passar in. Men tomten har en väldigt fri syn och tycker inte att det spelar någon roll att hon har ett hål i ryggen och svans där bak", säger Alida Morberg om sin roll som skogsrå.
TvTT

Julkalendern "Panik i tomteverkstan" har fått en uppföljare – men nu är Tomten dumpad av Tomtemor och börjar dejta ett skogsrå.

Det var kul att få gå in i att vara ett sagoväsen, säger Alida Morberg som spelar skogsrået.

Annons

Annons

Alida Morberg och Per Andersson har huvudrollerna i 'Mer panik i tomteverkstan'.
Alida Morberg och Per Andersson har huvudrollerna i "Mer panik i tomteverkstan".
Per Andersson och Alida Morberg har huvudrollerna i 'Mer panik i tomteverkstan'.
Per Andersson och Alida Morberg har huvudrollerna i "Mer panik i tomteverkstan".
Tomten (Per Andersson) och Skogsrået (Alida Morberg). Pressbild.
Tomten (Per Andersson) och Skogsrået (Alida Morberg). Pressbild.

Mycket har hänt sedan julen 2019. Tomtemor har tagit ut skilsmässa och flyttat till den riktiga världen. Tomten är deprimerad och kämpar med att balansera sina tomtesysslor med livet som ensampappa på halvtid. Men så dyker Skogsrået upp i byn, hon och Tomten börjar dejta och de blir förälskade. Fast omgivningen är misstänksam mot nykomlingen. Vad vill hon med Tomten egentligen?

Alida Morberg hade inte sysslat med så mycket humor eller barnunderhållning tidigare och rollen som sagoväsen blev en ny upplevelse.

Jag brukar tycka att det är roligare med drama och långa, seriösa scener. Det här är motsatsen. Det var väldigt roligt och väldigt lekfullt. Det här känns också väldigt roligt i och med att jag har en dotter, säger hon.

"Sagovärlden blir påtaglig"

För Per Andersson var det roligt att vara tillbaka i Tomtebyn och att återigen få arbeta med julkalenderns skapare Fredde Granberg och Thomas Claesson.

Det är schwung i produktionen och man får verkligen gå in i deras värld. Det här med att bygga upp stora kulisser är ju inte så vanligt nu för tiden. Här har de verkligen byggt upp hela tomteverkstan och sagovärlden blir lite mer påtaglig. Det tycker jag är en fin grej, säger Andersson.

Han gillade också att få vara med och utforska tomtevärlden ytterligare.

När vi spelade in kalendern pratade vi om att det fanns så mycket i den här världen som vi inte hade gjort. Det är kul att lära känna Surdegsnisse som har ett konditori, Hipsternisse, som driver en frisersalong. Vi får möta Tomtens pappa, som spelas av Peter Dalle. Påskharen och Tandfen dyker också upp, säger Per Andersson.

Annons

Annons

Ingen Pernilla Wahlgren

Någon som däremot inte dyker upp den här gången är Pernilla Wahlgren, som spelade Tomtemor i kalendern.

Vi skrev ut henne, hon var för dålig. Nej, jag skojar. Hon hade inte tid att vara med, säger Per Andersson.

Alida Morberg tycker att det känns fint att vara med i en serie som barn med separerade föräldrar kan känna igen sig i.

Det kan vara något jobbigt med att det kommer in någon ny och hela den processen får man också följa här. Tomtens barn tycker inte alls om att det kommer in en ny kvinna, men samtidigt vill de att pappa ska vara glad, säger hon.

"Mer panik i tomteverkstan" har premiär 1 oktober på SVT Play och dagen därpå på SVT1.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.