Mer pengar till äldreomsorgen nästa år

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, och statsminister Stefan Löfven (S) presenterar nya satsningar på välfärden.
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, och statsminister Stefan Löfven (S) presenterar nya satsningar på välfärden.
PolitikTT

Äldreomsorgen och sjukvården får miljardtillskott i nästa års budget. Totalt handlar det om nästan 20 miljarder till välfärden.

Det är den största satsningen på svensk äldreomsorg någonsin, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Annons

Annons

På en pressträff tillsammans med Centerledaren Annie Lööf kallar statsministern paketet för en "sjujäkla satsning på välfärden".

Bland annat är regeringen och januaripartierna Centern och Liberalerna överens om ett permanent tillskott på fyra miljarder kronor årligen till äldreomsorg och vård.

Vi ska bygga världens bästa äldreomsorg, säger Stefan Löfven.

Kortare köer

Dessutom förstärks det så kallade äldreomsorgslyftet med 1,7 miljarder kronor. Det ger personal möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.

Väntetiderna i sjukvården var ett problem långt före virusutbrottet, men har nu förvärrats ytterligare. Hälso- och sjukvården får därför mer pengar för att bland annat kunna jobba ikapp med alla de besök och operationer som har ställts in under våren.

För att vården ska klara av att hantera det här uppdämda behovet föreslår vi att regionerna tillförs fyra miljarder kronor 2021 respektive 2022, säger Stefan Löfven.

Annons

Annons

Höjda statsbidrag

Regeringen, C och L föreslår också att fortsätta höjningen av de generella statsbidragen till kommuner och regioner, något som har skett sedan 2019.

Vi genomför i dag en generell höjning av statsbidragen till kommuner och regioner med ytterligare tio miljarder under nästa år, 2021, och ytterligare ett tillskott på fem miljarder året därefter, 2022, säger Annie Lööf (C).

Dessa tillskott blir utöver den permanenta höjningen på 12,5 miljarder kronor från och med 2021, som redan beslutats.

Totalt handlar paketet om välfärdssatsningar för 19,7 miljarder till kommuner och regioner 2021.

Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och regioner (SKR) välkomnar beskedet.

Det underlättar för våra medlemmar att få tydliga besked om vad som kommer att gälla för 2021, och att man redan nu aviserar för 2022, säger han.

Kollektivtrafik oroar

TT: Är satsningarna tillräckliga?

Jag kan bara konstatera att de här tillskotten är välkomna. Vad kostnaden för den uppskjutna vården kommer att landa på slutgiltigt vet vi inte. Vi får hoppas att det räcker.

Något som oroar Anders Knape är kollektivtrafiken. Han hoppas att ytterligare ett besked kommer snart om att regeringen kompenserar för intäktsbortfallen som kollektivtrafiken haft under pandemin.

Det är viktigt att få ett besked så snart som möjligt, så att inte kollektivtrafiken ställs emot sjukvården. Det skulle inte vara bra ute i regionerna, säger Anders Knape och tillägger:
När man pratar om nystart för Sverige är kollektivtrafiken en viktig del i det, så att människor kan färdas till utbildning och arbete.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons