A-
A+

Mera pengar till att förebygga naturolyckor

I år har MSB fördelat 25 miljoner kronor till kommuner för förebyggande åtgärder mot översvämningar, ras och skred. Nästa år 20-dubblas stödet. Arkivbild.
I år har MSB fördelat 25 miljoner kronor till kommuner för förebyggande åtgärder mot översvämningar, ras och skred. Nästa år 20-dubblas stödet. Arkivbild.
EkonomiTT

Sex kommuner har under året fått statsbidrag för förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Nästa år ökar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) summan rejält – från 25 till drygt 521 miljoner kronor.

Annons

Annons

Till MSB:s uppdrag hör att förebygga och mildra effekterna av naturhändelser – främst ras, skred, skogsbränder, storm och översvämning – samt att anpassa samhället till ett förändrat klimat och att skydda samhällsviktig verksamhet.

Kommuner kan ansöka om statsbidrag för att förebygga naturolyckor i bebyggda områden. Under 2021 har exempelvis Arboga och Arvika byggt omfattande översvämningsskydd och Mark och Stenungsunds kommuner har skyddat samhällsviktig verksamhet mot skred.

"Klimatförändringarna gör att det förebyggande arbetet blir allt viktigare. Alla som har ansvar behöver identifiera risker och vidta åtgärder för att förhindra olyckor och andra negativa klimateffekter, så långt det är möjligt. Med det ökade bidraget på drygt 521 miljoner kronor får kommunerna betydligt större möjligheter att skala upp sitt förebyggande arbete på det här området", säger Erik Bern, handläggare på MSB, i ett pressmeddelande.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktighet om vad stödet kan användas till.

De här kommunerna fick statsbidrag 2021
Översvämning Arboga 9 013 090 kronor Översvämning vid Herrgårdsbron
Arvika 5 454 524 kronor Översvämningsskydd Kyrkviken
Vansbro 581 000 kronor Översvämningsskydd invallning Vansbro
Vännäs 800 000 kronor Översvämningsskydd invallning Vännäs
Ras och skred Mark 2 030 500 kronor Skredsäkring Hedbo Skene
Stenungsund 2 425 000 kronor Skredsäkring Kyrkenorum
Ersättning till länsstyrelser 4 545 868 kronor
Summa 24 850 000
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.