A-
A+

Mercurys flygel klubbad för miljonbelopp

Bland föremålen som auktioneras ut återfinns en kopia av den brittiske monarkens krona som Freddie Mercury bar under Queens konsertturné 'Magic tour' 1986.
Bland föremålen som auktioneras ut återfinns en kopia av den brittiske monarkens krona som Freddie Mercury bar under Queens konsertturné "Magic tour" 1986.
NöjeTT

Föremål som tillhört Queens sångare Freddie Mercury auktioneras för närvarande ut på Sotheby's i London. På onsdagen såldes originalmanuset till "Bohemian rhapsody" för 1 379 000 pund, motsvarande drygt 19 miljoner kronor.

Annons

Freddie Mercury komponerade många av sina låtar vid den här miniflygeln som nu har sålts på auktion för motsvarande drygt 24 miljoner svenska kronor.
Freddie Mercury komponerade många av sina låtar vid den här miniflygeln som nu har sålts på auktion för motsvarande drygt 24 miljoner svenska kronor.

Sothebys auktionsförrättare Oliver Barker kallade de 15 sidorna med handskrivna kommentarer – som också avslöjar att titeln ursprungligen skulle ha varit "Mongolian rhapsody" – för " ikoniskt".

Även den miniflygel som Freddie Mercury köpte 1975 och sedan använde för att komponera många av sina låtar överträffade väntat försäljningspris när den klubbades för 1 742 000 pund, drygt 24 miljoner svenska kronor.

Det var Mary Austin, en av Freddie Mercurys närmaste vänner, som ärvde de cirka 1 500 föremålen av den karismatiske sångaren när han dog 1991.

Bland föremålen finns också en kopia av den brittiske monarkens krona, konst av Picasso och Matisse, flera scenkostymer, men också föremål från Freddie Mercurys vardagsliv.

En del av pengarna ska doneras till Mercury Phoenix trust – som grundandes av de övriga bandmedlemmarna och deras manager till stöd för initiativ mot hiv och aids.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.