Merkel om EU-bråket: Måste fortsätta prata

Tysklands förbundskansler Angela Merkel under EU-mötet.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel under EU-mötet.
EUTT:s korrespondent

Djupa klyftor och hårda ord skiljer öst från väst i EU:s budgetstrid. Fortsatta samtal krävs, konstaterar Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Kampen har jäst i flera år mellan Ungern och Polen på den ena sidan och merparten av de övriga medlemsländerna på den andra. I måndags ställdes allt på sin spets när de två länderna öppet valde att blockera en uppgörelse om nästa långtidsbudget och coronastöd.

Det som regeringarna i Warszawa och Budapest vill stoppa är införandet av ett nytt system för att se till att alla EU-länder följer grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Framför allt Ungern anar ugglor i mossen. Premiärminister Viktor Orbán tycks övertygad om att allt handlar om invandring och migration.

"När det här förslaget går igenom kommer det inte att finnas några hinder för att knyta medlemsstaternas del av gemensamma medel till stöd för migration och använda ekonomiska medel för att utpressa länder som är migrationsmotståndare", heter det i ett uttalande från Orbán.

Stormigt hav?

Flankstöd får han också från Janez Jansa, premiärminister i Slovenien, som den 1 juli nästa år tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd.

I ett brev till övriga EU-länder inför torsdagens webbtoppmöte varnar Jansa för att EU nu "seglar på stormigt hav" och att nya utträden kan bli fallet om inte enighet kan nås.

Statsminister Stefan Löfven (S) konstaterar dock att det finns en "enormt stark" majoritet för den preliminära överenskommelse som EU:s ministerråd har nått med EU-parlamentet om EU-budgeten. Han bedömde i riksdagens EU-nämnd på torsdagen att majoriteten är 25 mot 2, eller kanske 24 mot 3.

Löfven uppgav också att han i onsdags deltog i ett digitalt förmöte med sina kollegor från Tyskland, Italien, Spanien och Portugal.

Vi backar inte. Vi står upp för den här överenskommelsen, sade han.

Annons

Annons

Genombrott dröjer

Hur blockeringen ska lösas upp är svårt att sia om. Ingen sida verkar än så länge redo att backa.

Jag gjorde klart att jag tycker att den kompromiss som nåtts är bra, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter torsdagskvällens toppmöte, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Det här betyder att vi måste fortsätta tala med Ungern och Polen, säger Merkel, utan att vilja spekulera om hur en lösning kan nås.

Ungern och Polen pressas hårt av framför allt de länder i Sydeuropa som väntar på de mångmiljardbidrag som utlovats efter coronapandemin. Även annars trogna grannländer som Tjeckien och Slovakien manar också regeringarna i Warszawa och Budapest att tänka om, liksom både fack och näringsliv.

I kulisserna förbereds samtidigt sätt att gå runt vetoländerna genom att exempelvis göra coronastödet till ett samarbete endast för de övriga 25 – eller 24.

Coronasamtal

Mesta tiden av torsdagens toppmöte ägnades annars åt coronapandemin. En dagordningspunkt var en diskussion om ländernas testningsstrategier och om ömsesidigt erkännande av testresultat i medlemsländerna.

De två andra punkterna handlade om upphandling och fördelning av vaccin, samt om en gemensam strategi för hur länderna ska lyfta sina coronarestriktioner, när det väl blir aktuellt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons