Merkel vill begränsa tyska folksamlingar

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill 'till varje pris' undvika en ny nedstängning. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill "till varje pris" undvika en ny nedstängning. Arkivbild.
TysklandTT-AFP-Reuters

En ökad smittspridning i Tyskland skapar oro för en andra nedstängning under hösten.

För att undvika detta presenterades under tisdagen lokala restriktioner för att bromsa smittan – bland annat genom att begränsa folksamlingar.

Annons

Annons

Vi vill agera regionsspecifikt och riktat snarare än att stänga ner hela landet igen – något som måste undvikas till varje pris, säger förbundskansler Angela Merkel efter ett avslutat möte med Tysklands 16 förbundsländer.

Mötet ägde rum för att diskutera smittskyddsåtgärder med anledning av spridningen av covid-19, som ånyo ökar i Tyskland. De senaste dagarna har över 35 nya fall per 100 000 invånare rapporterats av myndigheter i Tyskland – en markant ökning från sommarens nedgång.

Representanter för de 16 förbundsländerna sammanträde med förbundskanslern på ett videomöte där de diskuterade åtgärder som kan minska fortsatt smitta.

Bland annat kommer folksamlingar och privata sammankomster att begränsas till maximalt 50 personer i de delar av landet där smittfallen är över 35 nya fall per 100 000 invånare. Skulle smittspridningen öka till 50 nya fall per 100 000 invånare kommer maxgränsen att sänkas ytterligare, till 25 personer.

Det förelås även bli obligatoriskt att bära munskydd på fler olika platser än vad som är fallet i nuläget.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons