-
+

MFF tappade 120 miljoner – gör rekordförlust

Ola Toivonens Malmö FF drabbades hårt av pandemin. Arkivbild.
Ola Toivonens Malmö FF drabbades hårt av pandemin. Arkivbild.
FotbollTT

Svenska mästarklubben Malmö FF redovisar ett negativt ekonomiskt resultat på 48,6 miljoner kronor för pandemiåret 2020.

"Det är en historiskt stor förlust", säger ordföranden Anders Pålsson.

Annons

Annons

Den nästan 50 miljoner kronor stora förlusten, som redovisas i årsredovisningen, är i linje med den prognos som den allsvenska fotbollsföreningen förutsåg tidigt under coronapandemin. Trots minusresultatet är likviditeten stark och soliditeten oförändrat hög.

Det är en betydande förlust. Det är ett år som varit präglat av coronapandemin för oss. Intäkterna har minskat med 120 miljoner. Det är huvudanledningen till att vi har en betydande förlust som är ungefär 48 miljoner, säger Anders Pålsson till TT.

Inga panikåtgärder

I intäktsminskningen räknas även det uteblivna avancemanget till Europa League-gruppspelet in. Men de senaste årens framgångar i turneringen innebär en viss arbetsro för klubben.

Det positiva i sammanhanget är att vi har en i stort sett oförändrad kassa jämfört med ingången av 2020 och en väldigt bra soliditet. Föreningens höga egna kapital är effekten av goda resultat i Europaspel de senaste tio åren. Det har gjort att vi kan arbeta med lugn och trygghet och inte behövt vidta några panikåtgärder, för det är också viktigt att man håller kursen framåt långsiktigt, säger Pålsson.

Vid utgången av 2020 uppgick det egna kapitalet till 464 miljoner kronor. Det är intäktsbortfallet i form av bland annat matchintäkter som ligger bakom det stora negativa resultatet. Förra säsongen spelades helt utan publik.

Annons

Annons

"Hoppas publiken snart är tillbaka"

TT: Hur ser du på säsongen som kommer med tanke på publikläget?

Vi får nog räkna med att vi har restriktioner även under inledningen av allsvenskan och att vi inte kan ha publik på alla matcher. Det innebär att vi kan ha lägre intäkter än normalt under 2021. Det är bara nio matcher på vårsäsongen och förhoppningen är att öppna upp när vi spelat EM i sommar som kommer. Då blir inte effekten fullt lika negativ. Vi hoppas att publiken snart är tillbaka, säger Pålsson.

TT: Hur viktigt är det med statligt stöd?

Det är en ganska viktig bit framöver. Det har utlovats att det kan komma mer pengar och det är viktigt för oss. Men inte bara för fotbollen utan för idrotten i stort.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss