A-
A+

MFF tar in fler vakter – vill förhindra kaos

Malmö FF-anhängare eldar bengaler under en allsvensk match mot Varberg. Arkivbild.
Malmö FF-anhängare eldar bengaler under en allsvensk match mot Varberg. Arkivbild.
FotbollTT

Striden om SM-guldet avgörs i en enda match när Malmö FF tar emot Elfsborg.

Då bemannar MFF upp rejält.

Vi har en beställning på antalet ordningsvakter som är mer än vad vi någonsin har haft på en match på stadion, säger MFF:s säkerhetschef Peter Narbe.

Peter Narbe, säkerhetschef i Malmö FF.
Peter Narbe, säkerhetschef i Malmö FF.

Att Malmö FF hyr in fler ordningsvakter än tidigare beror främst på att man vill förhindra supportrar från att ta sig in på planen under och efter söndagens match på Eleda stadion.

Väskförbudet påverkar inte bemanningen alls, säger MFF:s säkerhetschef Peter Narbe.

"Hundraprocentig koll"

TT: Supportrar kan påverka det sportsliga, genom att försöka stoppa spelet, genom bangers eller bengaler. Kommer ni ha en utökad kroppsvisitation?

På klacksektioner har vi en hundraprocentig kontroll enligt alla regelverk och förutsättningar, vi kan inte göra mer på det sättet. Vi har sedan ett tag tillbaka även en selektiv visitation av personer på de andra insläppen, säger Narbe.

I måndags var det ett kaos av fyrverkerier och bengaler när IFK Göteborg mötte AIK på Gamla Ullevi. Arrangerande IFK Göteborg har gått ut och sagt att fyrverkerier måste ha tagits in när klubben inte har haft kontroll över arenan, som man hyr.

Malmö FF äger dock sin stadion.

Det är en del av våra matchförberedande rutiner. Vi söker alltid igenom ytor inför varje match. Vi vet att det varit en del "pyro" på olika sätt här, de här åtgärderna har inte stängt den möjligheten uppenbarligen, säger Peter Narbe.

Enligt Narbe, som varit anställd sedan sommaren 2011, har MFF aldrig hittat något insmugglat vid sina genomsökningar.

TT: Personer kan även försöka påverka sportsligt genom att ta sig in på planen vid exempelvis mål. Har ni större bemanning för att förhindra detta?

Vi kommer ha en större bemanning på innerplan än vad vi normalt har vid match eftersom det också är ett scenario, säger Peter Narbe.

Begår brott vid planinvasion

Guldmatchen är slutsåld. Totalt har 21 500 biljetter sålts, varav 2 050 till gästande Elfsborgssupportrar. Det råder nolltolerans om någon tar sig in på planen under matchen – då stoppas spelet och det återupptas först när alla personer är på läktaren igen. Detta enligt direktiv från Svensk Elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollförbundet och det aktualiseras efter att MFF tog SM-guld hemma mot Halmstad 2021.

Det är brott mot ordningslagen eller olaga intrång om man går in på innerplan, säger Peter Narbe.

Vid MFF-guld tror dock Narbe att det är "otroligt svårt" att stoppa en planinvasion oavsett antalet matchvärdar, ordningsvakter och poliser på plats. Det blir lättare vid ett guld för Elfsborg – då vill man även förhindra dem för att komma nära Malmösupportrar.

Då är det kvantitativt färre och en kortsida att arbeta mot. Det kommer att vara utmanade i vilket fall som helst, säger Peter Narbe.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.