A-
A+

Migranter avbryter hungerstrejk i Belgien

En hungerstrejkande kvinna tröstas av andra under en protest till stöd för de papperslösa migranterna i Bryssel den 17 juli.
En hungerstrejkande kvinna tröstas av andra under en protest till stöd för de papperslösa migranterna i Bryssel den 17 juli.
BelgienTT-AFP-Reuters

De flera hundra papperslösa migranter som i flera veckor hungerstrejkat i Belgiens huvudstad Bryssel avbröt sin aktion på onsdagen.

Annons

Annons

Beskedet kom efter att myndigheterna meddelat att vissa av dem kunde åberopa "särskilda omständigheter" för att få uppehållstillstånd.

Många av de runt 400 migranterna har vistats i Belgien i åratal och på onsdagen blev läget akut när flera vägrade att ta emot vatten.

Enligt Läkare utan gränser (MSF), som har tagit hand om människorna vid de två universitet och en kyrka som de har ockuperat, skulle de utan vatten "dö inom några dagar".

Den belgiske premiärministern Alexander De Croo välkomnade senare under dagen beskedet att avbryta hungerstrejken som "det enda rätta".

Fram till dess har De Croo vägrat att göra några undantag från gällande asyl- och migrationsregler för hungerstrejkarna.

Men två av sju belgiska partier inom De Croos regeringskoalition har kritiserat premiärministern och kallat honom för alltför oflexibel. De två partierna har också hotat med att lämna koalitionen om någon av migranterna dör – vilket skulle kasta omkull hela den belgiska regeringen och kasta in Belgien i en politisk kris.

Merparten av migranterna är från Marocko och från Algeriet och Nordafrika.

De belgiska myndigheterna har å sin sida argumenterat att både Marocko och Algeriet är stabila länder och att komma därifrån inte är något skäl för att beviljas asyl.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!