A-
A+

Migranter skickas till liberala områden i USA

Migranter som flugits från Florida samlas utanför en kyrka på semesterön Martha's Vineyard.
Migranter som flugits från Florida samlas utanför en kyrka på semesterön Martha's Vineyard.
USATT-AP

Två flygplan med migranter har flugits till en semesterö i Massachusetts, och två busslaster med migranter har lämnats i närheten av vicepresident Kamala Harris bostad.

Transporterna beskrivs som en del av en ny taktik där republikanska guvernörer skickar migranter från sina delstater till mer liberala områden.

Annons

Annons

USA:s vicepresident Kamala Harris.
USA:s vicepresident Kamala Harris.

Redan i april började Texasguvernören Greg Abbott skicka tusentals människor med buss till demokratiskt styrda städer, som Washington, New York och Chicago. På Twitter skriver guvernören att han ligger bakom de två bussarna med migranter som på torsdagen lämnats av i närheten av vicepresident Harris bostad i Washington.

"Vi skickar migranter till hennes bakgård för att uppmana Bidenadministrationen att göra sitt jobb och säkra gränsen", skriver Abbott.

Kritik från Vita huset

Även Arizonas guvernör Doug Ducey började med en liknande strategi i maj och skickar sedan dess migranter från Arizona till Washington.

Vita huset kritiserar agerandet, och kallar det för "grymt" och "skamligt".

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre säger att användningen av migranter som "politiska spelbrickor" i debatten om illegal invandring, inför mellanårsvalen i november, är ett "överlagt politiskt jippo".

Annons

Annons

Eskalering av taktiken

Floridaguvernören Ron DeSantis senaste tilltag, att skicka två flygplan med migranter från Florida till ön Martha's Vineyard i Massachusetts, ses som en eskalering av taktiken. Den används för att inför mellanårsvalen i november dra fokus till migrationsfrågan i USA, som Republikanerna menar att Demokraterna och president Joe Biden misskött.

Martha's Vineyard, som har en bofast befolkning på cirka 15 000 personer, är mindre förberett för att ta emot migranter än storstäder som Washington och Chicago, men har snabbt samordnat för att ta emot passagerarna på DeSantis plan.

Florida först med flygplan

Florida är den första delstat att använda flygplan för transporterna, och har lagt undan 12 miljoner dollar för fortsatta transporter.

Så länge personerna i fråga skriver under på att flytten sker frivilligt är metoden laglig.

Massachusetts, New York och Kalifornien kommer att bättre ta hand om dessa individer, som de bjudit in till vårt land genom att uppmana till illegal migration eftersom de betecknar sig som "fristadsstater" och stöttar Bidenregeringens öppna gränspolitik, säger DeSantis presschef Taryn Fenske.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.