A-
A+

Migrationsverket lovar förbättra id-kontroller

Efter hård kritik lovar Migrationsverket att id-kontrollerna ska bli bättre. Arkivbild.
Efter hård kritik lovar Migrationsverket att id-kontrollerna ska bli bättre. Arkivbild.
MigrationTT

Allvarliga brister har avslöjats i hur Migrationsverket och ambassader arbetar med att klarlägga identiteten på anhöriginvandrare. Nu lovar generaldirektör Mikael Ribbenvik bättring.

Annons

Annons

Annons

Annons

Riksrevisionen kom i april med en rapport om hur Migrationsverket, ambassader och generalkonsulat handlägger ärenden med personer som ansöker om att få flytta till Sverige som anhöriga till redan invandrade. Kritiken var hård.

Den breda bilden i rapporten var att personer kan få uppehållstillstånd på felaktig grund. Särskilt allvarliga beskrevs bristerna id-kontrollerna av den som söker uppehållstillstånd.

"Med nuvarande rutiner, resurser och ansvarsfördelning är det ingen aktör som fullt ut kontrollerar äktheten i den sökandes handlingar", skriver Riksrevisionen.

Lovar förbättring

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har därefter kallats till riksdagens socialförsäkringsutskott. Under torsdagen informerade han ledamöterna om vilket arbete som pågår på myndigheten för att förbättra kontrollen. I ett skriftligt svar till TT lovar han handling.

"Åtgärderna som beslutas om senare i maj innebär bland annat förbättrade handläggningsrutiner och kompetensutveckling, inköp av bättre utrustning för undersökning av id-handlingar och att id-granskare sänds ut till vissa av utlandsmyndigheterna", säger Ribbenvik.

Kristdemokraterna har tidigare föreslagit att man borde inrätta så kallade id-experter på utlandsmyndigheterna för att försvåra missbruket av identitetshandlingar.

Jag är ändå nöjd med de svar jag fick. Jag upplever att generaldirektören har tagit Riksrevisionens kritik på allvar och de har fattat en rad beslut som ska göra att de här problemen åtgärdas, säger KD:s migrationspolitiske talesperson Hans Eklind.

Annons

Annons

Tilltro till systemet

Problemen handlar också om att det inte finns tillräckligt kompetent personal på ambassader och generalkonsulat, och att personal odlar sin egen kultur vilket skapar en ojämlik handläggning, anser Eklind.

Det viktiga är att allt det här rättas till för att vi ska ha tilltro till den migrationspolitik som vi kallar för reglerad.

Felaktiga identifieringar kan leda till att man inte upptäcker skenäktenskap och människohandel, enligt KD. Ytterligare konsekvenser kan vara att personer tar hit barn som de inte är föräldrar till och som utnyttjas eller far illa på olika sätt, eller att personer tar sig till Sverige i syfte att medverka i kriminella nätverk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss