A-
A+

Mike Pence ger upp försöken att bli president

Republikanen Mike Pence när han klargjorde att han ger upp försöken att bli USA:s president.
Republikanen Mike Pence när han klargjorde att han ger upp försöken att bli USA:s president.
USATT-AP-AFP

Republikanen Mike Pence ger upp sina försök att bli amerikansk president och drar tillbaka sin kandidatur inför nästa års val.

Pence var vicepresident under Donald Trumps fyra år vid makten.

Efter många böner och överväganden har jag beslutat att från och med i dag avbryta min kampanj för att bli president, säger Pence vid en tillställning i Las Vegas på lördagen.
Vi visste hela tiden att det här skulle bli en kamp i uppförsbacke men jag ångrar ingenting, fortsätter han.

Räddar honom

Pence har haft svårt att klättra i opinionen och även att få ihop tillräckligt med bidrag till sin kampanj. Han beslut att dra sig ur räddar honom från ytterligare skulder samt pinsamheten i att eventuellt misslyckas med att kvalificera sig för den tredje republikanska primärvalsdebatten, den 8 november i Miami.

Han blir den första av de mer kända republikanska kandidaterna att kasta in handduken.

Pence visade under vicepresidentskapet benhård lojalitet med Trump, men deras samarbete slutade i bitterhet. Trump lade stor del av skulden för sina misslyckade försök att ogiltigförklara resultatet i presidentvalet 2020 – då han förlorade mot demokraten Joe Biden – på Pence.

"Med hövlighet"

Det hela eskalerade vid stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington i januari 2021 då Pence öppet utsattes för Trumps anklagelser.

Nu uttalade inte Pence öppet stöd för någon av de kvarvarande kandidaterna men upprepade formuleringar liknande de han använt för att kritisera Trump.

Jag uppmanar alla mina partikamrater att ge vårt land en republikansk fanbärare som, såsom Lincoln sade, tilltalar de bättre änglarna inom vår natur, och inte bara leder oss till seger utan leder vår nation med hövlighet, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.