A-
A+

Mild: "Vi finns för att vinna fotbollsmatcher"

Håkan Mild tycker att kulturen i IFK Göteborg förändrats under åren. Nu finns ett tydligare fokus på att vinna matcher. Men det är en utmaning att leda en verksamhet som styrs av känslor.
Håkan Mild tycker att kulturen i IFK Göteborg förändrats under åren. Nu finns ett tydligare fokus på att vinna matcher. Men det är en utmaning att leda en verksamhet som styrs av känslor.
FotbollTT

Som spelare fick han kultstatus för sitt hårda jobb på mittfältet.

Nu är Håkan Mild klubbdirektör i IFK Göteborg, och pekar på vad som skiljer idrottens elitklubbar från andra organisationer:

Detta är en känslostyrd verksamhet. Det måste man hantera.

Annons

Annons

Det är gott om hemvändare i IFK Göteborg denna säsong. Den som fått det tyngsta ansvaret är också den som varit mest hyllad. Håkan Milds eviga slit på planen gjorde honom till stor publikfavorit för omkring 20 år sedan.

Efter sin sista match 2005 var han klubbens sportchef i drygt åtta år. Sedan tog Mild paus från Blåvitt. Till comebacken i en ny roll har han med sig erfarenhet från bland annat Radiosporten och näringslivet.

Håkan Mild återvände till ett Blåvitt med stort behov av framgång. De fyra senaste årens tabellplaceringar beskrivs av raden 10–11–7–12. Det är inte godkänt för storklubben.

Säljer förväntningar

Mild vill inte recensera vad som hänt i IFK Göteborg under hans frånvaro. Men han är tydlig med hur uppgiften ser ut.

Vi finns till för att vinna fotbollsmatcher. Det är prioritet nummer ett, säger han inför lördagens premiär mot Örebro.
Vi säljer förväntningar och förhoppningar.

Håkan Mild ger bilden att detta inte varit lika självklart under hans tidigare år i klubben.

Man kanske har tittat i ett större perspektiv. Och det behöver inte vara fel.

Annons

Annons

Ska bli "mycket bättre"

Den blåvita truppen har en rad spännande nyförvärv, som Simon Thern, slovakiske superstjärnan Marek Hamsik samt Marcus Berg och Oscar Wendt (efter EM).

Vi har en spännande trupp på alla sätt. Vi ska göra det klart mycket bättre än förra året, säger Mild.

TT: Har klubbens ekonomi blivit bättre?

Nej, det vill jag inte påstå. Vi lever i en extremt stor risk med pandemin och vet väldigt lite om vad som kommer att hända. Vilket stöd får vi? Får vi ta in publik?

Rutin – en resurs

Tyckare har pekat på att de rutinerade hemvändarna kan vara alltför många i IFK Göteborg, och stå i vägen för unga spelares utveckling.

Men Håkan Mild är inte orolig.

Så många gamla spelare har vi inte.
Individer som brinner för Blåvitt och har en stor erfarenhet kan komma tillbaka och hjälpa klubben att utvecklas, framhåller han, och nämner spelarnas erfarenhet av hur utländska klubbar arbetar.

Dessutom kan hemvändarna vara med och utbilda de yngre om vad som krävs.

Ju mer erfarenhet vi kan få in, desto bättre. Har de äldre spelarna rätt mentalitet och attityd är det lysande. Men det behöver inte betyda att de ska spela i varenda match.

Lära av andra

Utanför fotbollen har Håkan Mild bland annat pluggat verksamhetsstyrning och varit delägare i flera bolag. Han leder samtalsgrupper på Västsvenska handelskammaren och sitter i några bolagsstyrelser.

Mild tycker att stora idrottsklubbar har saker att lära av andra organisationer i samhället.

När det gäller struktur, verksamhetsplaner, handlingsplaner och sådant, säger han som exempel.
Sen är idrotten bättre än andra organisationer när det gäller analys, reflektioner och ofta feedback, tillägger Håkan Mild.

Svårt få kontinuitet

Men det finns en stor skillnad.

Problemet med att få kontinuitet i fotbollsklubbar överlag, och speciellt de större, är att det är en känslostyrd verksamhet.

Media rapporterar, det tycks saker på sociala medier. Och det går fort. Klubbarna behöver ha en organisation som är bra på att hantera allt "brus" och det känslostyrda. Annars kan det uppstå interna konflikter som är jobbiga att orka med, beskriver Håkan Mild.

Om man ska ta in, ända in i själen, varje gång det står något negativt, då orkar man inte.

Håkan Mild tycker att man bör prata om detta inom klubben, till exempel med de yngre spelarna. Man ska inte ta till sig saker som man inte mår bra av.

Samtidigt är en del spelare ganska duktiga på att själva lägga ut och tycka saker. Då får du räkna med att andra säger något annat.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!