-
+

Militären försöker mota missnöjet i Myanmar

Protesterna fortsätter i Myanmar. Bilden är från Rangoon.
Protesterna fortsätter i Myanmar. Bilden är från Rangoon.
MyanmarTT-Reuters

Hundratusentals människor har fortsatt protestera mot militärens maktövertagande i Myanmar.

Anspänningen är hög när soldater försöker skingra folkmassorna. Pansarfordon patrullerar i de stora städerna.

Annons

Annons

Demonstranter bär plakat som pryds av Aung San Suu Kyis ansikte, utanför FN:s sambandskontor i Rangoon.
Demonstranter bär plakat som pryds av Aung San Suu Kyis ansikte, utanför FN:s sambandskontor i Rangoon.

Vid en demonstration vid ett kraftverk i delstaten Kachin har soldater öppnat eld, vilket framgick av direktsändningar av händelseförloppet i sociala medier. Det framgår inte om det var skarp ammunition eller gummikulor. Kraftverket i fråga har fallit under militärens kontroll och kravallpolis har anlänt för att hjälpa till att stävja motståndet. Även vattenkanoner har använts.

För några minuter sedan förstärkte Tatmadaw (militärens burmesiska namn) med militära pansarvagnar och nu har de börjat skjuta, säger en demonstrant som inte vill delge sitt namn, då denne befarar att det kan få konsekvenser.

Stopp i systemet

Protesterna på Myanmars gator sker för nionde dagen i rad. Militärjuntan försöker samtidigt motverka en jättestrejk inom landets offentliga sektor, där människor vägrar att arbeta inom en militärstyrd statsapparat.

Det är därför soldater har tagit kontroll över ett elkraftverk. Tåg i delar av landet står också still sedan arbetare vägrat att gå till jobbet, rapporterar lokala medier.

Redan dagarna efter maktkuppen slutade en stor del av Myanmars läkarkår att gå till jobbet, för att i stället demonstrera. Detta sätter en särskild käpp i hjulet för systemet, då landet också tampas med en tilltagande smittspridning.

Juntan har hotat att bestraffa strejkare, men får måttligt gehör.

Många oppositionella har gripits nattetid när militären försöker kväsa motståndsyttringarna. Under natten till söndag patrullerade stora grupper av civila medborgare på gator i flera städer, som en motåtgärd för att visa sammanhållning.

Annons

Annons

Rullar ut fordon

Tidigt på söndagen marscherade människor genom landets städer med plakat och krav om att landets civila ledare Aung San Suu Kyi och andra folkvalda politiker ska släppas fria.

I huvudstaden Naypyitaw bildade bilar och motorcyklar konvojer och tutade sig fram på gatorna. I kuststaden Dawei slöt en orkester upp med folkmassan och trummade i takt.

I landets största stad Rangoon och i de regionala huvudstäderna Myitkyina och Sittwe har militären reagerat och skickat ut pansarfordon på gatorna. Det är första gången det sker sedan kuppmorgonen för nästan två veckor sedan, då soldater stationerades ut på viktiga platser i gryningen och höll en relativt låg profil.

USA:s ambassad varnar i ett budskap till amerikanska medborgare för "militära förflyttnningar" i Rangoon och att det ser ut som att alla uppkopplingar till telefonnätet kommer att brytas under natten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss