A-
A+

Militärplan kraschade – fler än 40 döda

Det militära transportplanet kraschade när det skulle landa på ön Jolo i Filippinerna.
Det militära transportplanet kraschade när det skulle landa på ön Jolo i Filippinerna.
FilippinernaTT

Ett militärplan med närmare hundra människor ombord missade landningsbanan, kraschade och fattade eld i södra Filippinerna.

Minst 45 personer har omkommit i kraschen som beskrivs som den värsta militära flygolyckan i landet på nästan 30 år.

Annons

Annons

Transportplanet av typen Lockheed C-130 försökte landa på ön Jolo i Suluprovinsen i Filippinerna när olyckan inträffade på söndagsförmiddagen, lokal tid. Planet kraschade i Patikul, som är ett fäste för den militanta jihadistgerillan Abu Sayyaf.

Bilder från olycksplatsen visar rykande vrakdelar utspridda bland träden. En del av soldaterna som befann sig ombord ska ha lyckats hoppa ut ur planet innan det slog i marken och fattade eld.

Hittills har 45 personer bekräftats omkomna. Några av dem är civila personer som befann sig på marken vid kraschen.

Åtminstone 50 personer har förts till sjukhus för vård. Fem av de drygt 90 personer som satt i planet har ännu inte hittats.

"Försökte återfå kontroll"

Det (planet) missade landningsbanan och försökte återfå kontrollen, men misslyckades, säger försvarschef Cirilito Sobejana till lokala medier och beskriver olyckan som "väldigt olycklig".

Det finns enligt militären inget som i nuläget tyder på att planet kraschade på grund av en attack.

Ombord på planet fanns flera soldater som just hade blivit färdiga med sin värnplikt. De var på väg till Jolo för att delta i insatsen mot bland andra Abu Sayyaf, som den filippinska regeringen har stämplat som en terrororganisation.

Annons

Annons

Transportplan

Det amerikanska transportplanet Hercules brukar beskrivas som en fyrmotorig arbetshäst och används av militärer världen över – ibland i flera årtionden. Förutom soldater transporterade det olycksdrabbade planet i Filippinerna fem militärfordon, enligt The New York Times.

Filippinernas flygvapen har försökt att modernisera sin åldrande flotta. Olycksplanet togs i bruk 1988 och användes av det amerikanska flygvapnet fram tills det att det avyttrades till Filippinerna så sent som i januari.

Tidigare i juni omkom sex militäranställda när en nyinköpt Black Hawk-helikopter kraschade under en nattövning söder om Manila.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!