A-
A+

Militärt tonläge höjs i migrantkrisen

Migranter köar för att få dricksvatten vid gränsen mellan Belarus och EU-landet Polen.
Migranter köar för att få dricksvatten vid gränsen mellan Belarus och EU-landet Polen.
Belarus/EUTT-AFP-Reuters

Migranter från Syrien, Irak och Jemen får inte längre flyga från Turkiet till Minsk på grund av migrantkrisen vid gränsen mellan Belarus och EU.

Ryska och belarusiska fallskärmsjägarförband har genomfört övningar nära gränsen, medan militäralliansen Nato är "vaksam" över utvecklingen.

Annons

Annons

Migranter på väg mot EU värmer sig vid en eld i Grodno i Belarus, nära den polska gränsen.
Migranter på väg mot EU värmer sig vid en eld i Grodno i Belarus, nära den polska gränsen.

Ställningskriget vid gränsen fortsätter, medan politiska påtryckningar pågår för att lösa migrantkrisen.

Den gemensamma övningen med ryska och belarusiska soldater genomfördes nära gränsen till Polen och Litauen på fredagen, rapporterar brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Övningarna innehöll moment som att attackera fiendemål, och inta fästen som broövergångar, meddelar det belarusiska försvarsdepartementet.

Belarus försvarsminister Viktor Chrenin skickar med en varning till Polen och EU:

Belarus militära styrkor är redo att med kraft besvara en attack. Språkbruk som innehåller ultimatum, hot och utpressning är inte acceptabelt, säger han enligt AFP.

Nato väljer samtidigt att höja tonläget i krisen. I ett uttalande på fredagen sade den västliga militäralliansen att man följer utvecklingen noggrant, och varnar för en eskalering och provokationer från Belarus. Nato uttrycker också farhågor för ökade hot mot regionens grannländer Lettland och Litauen.

"Natos allierade uppmanar Belarus att upphöra med sitt agerande, och att landet respekterar mänskliga rättigheter . . . och följer internationell lag."

Även USA:s utrikesminister Antony Blinken skärper tonen gentemot Belarus och säger att USA utvärderar olika möjligheter till agerande, skriver AFP.

Undantagstillstånd utlyst

Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat tusentals soldater för att hantera det migrantkaos som ett samstämmigt EU anklagar Belarus för att ligga bakom. Tusentals flyktingar och migranter uppges på fredagen befinna sig i gränsområdet, där skogen är tät och nätterna är mycket kalla.

Totalt ska 223 försök att olagligt korsa gränsen från Belarus in i EU-landet Polen ha ägt rum under torsdagsdygnet, meddelar det polska gränsskyddet.

EU trycker på hårt för att stoppa migrantströmmarna, På fredagen meddelade Belarus statliga flygbolag Belavia att man inför ett förbud för syrier, irakier och jemeniter att flyga från Turkiet till Belarus. Detta på begäran från turkiska myndigheter, efter att bland annat EU:s rådsordförande Charles Michel hållit överläggningar med Ankara.

I ett uttalande riktat till medborgare i de tre länderna skriver Belavia att de inte kommer att tillåtas gå ombord på flyg från Turkiet till Belarus från och med fredagen.

Turkiska luftfartsmyndigheter meddelar parallellt att inga medborgare från de tre länderna kommer att tillåtas köpa flygbiljetter till Minsk i Turkiet. Åtgärden kommer efter att Turkiet och statliga Turkish Airlines anklagats för att bidra till det kraftigt ökade migrantflödet från Belarus.

Även irakiska Iraqi Airways har meddelat EU att man inte tänker återuppta flygningar till Minsk, enligt EU-kommissionens talesperson Dana Spinant.

Irak meddelar också att migranter som lämnat landet ska välkomnas tillbaka.

Annons

Annons

Form av hybridattack

Omvärlden anklagar Minsk för att använda migranter som vapen, i en form av en "hybridattack" signerad diktator Aleksandr Lukasjenko. Migrantströmmarna beskrivs som en hämnd från Lukasjenkos sida, efter att EU i somras införde nya sanktioner mot hans regim.

Gränskrisen fick i veckan Belarus att hota med att strypa ryska gasflöden till EU. En av de stora ryska gasledningarna för leverans till Västeuropa, kallad Jamal, går genom Belarus.

Medan vi håller Europa varmt hotar de stänga vår gräns. Men vad händer om vi stänger gasflödet till dem, dundrade Aleksandr Lukasjenko enligt ryska nyhetsbyråer.

Moskva lovar dock att något sådant inte kommer att ske, utan att gasen ska fortsätta att flöda.

Det råder inget tvivel om att Ryssland kommer att fortsätta att vara en pålitlig leverantör under gällande och framtida kontrakt, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov på fredagen och lade till att Lukasjenko inte stämt av sitt utspel med Ryssland.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.