A-
A+

Miljoner ska mota vildsvin

Landsbygdsprogrammet innehåller detaljer om bland annat vildsvinskött. Arkivbild.
Landsbygdsprogrammet innehåller detaljer om bland annat vildsvinskött. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen har tänkt färdigt om de 417 miljonerna till landsbygdsprogrammet som flaggades för redan i ändringsbudgeten i våras.

Annons

Annons

Drygt 50 miljoner kronor ska gå till åtgärder för att öka efterfrågan på vildsvinskött och 120 miljoner till täckdikning.

Landsbygdsprogrammet är en del av EU:s jordbrukspolitik och betalas både medlemslandet, i det här fallet Sverige, och EU. Pengarna ska bland annat öka jordbrukets konkurrenskraft och möjligheterna till omställning.

Baylan: En utökning

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) sade sig redan i våras vara besviket över att regeringen inte lägger på de 1,4 miljarder som fanns för Sverige i EU:s återhämtningsfond ovanpå existerande stöd. Regeringen har valt att stoppa i dem i den redan beslutade politiken för åren 2014–2022 och på så vis "sparat in" motsvarande summa svenska budgetpengar.

"Den satsning som regeringen presenterade i vårändringsbudgeten innebar en utökning av programmet och kommer att finansiera nya åtgärder eller fylla på befintliga", kommentar dock näringsminister Ibrahim Baylan (S), som ansvarar för landsbygds- och jordbrukspolitiken i regeringen.

Annons

Annons

Utveckling av it

Gott och väl en fjärdedel av miljonerna föreslås gå till sådant som ska leda bort vatten från åkrar. Näst största posten, 68 miljoner kronor, går till investeringsstöd för energi och klimat och 52 miljoner kronor fördelas till insatser för att möta vildsvinsstammens tillväxt och öka konsumenternas smak för köttet.

För it-utveckling avsätts 50 miljoner, för landsbygdsutveckling 45 miljoner och för stöd till investeringar inom turism 30 miljoner.

Pengar kan sökas för investeringar som påbörjats efter det att Sverige har skickat in ansökan till EU-kommissionen om att få programmet godkänt. Regeringen beslutade om programmet i förra veckan och det är nu inskickat till Bryssel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!