A-
A+

Miljoner vaccindoser kan behöva kastas snart

Hongkongs ledare Carrie Lam. Hon har sagt nej till förslag om att använda olika former av bonusar för att locka folk till vaccinbåsen.
Hongkongs ledare Carrie Lam. Hon har sagt nej till förslag om att använda olika former av bonusar för att locka folk till vaccinbåsen.
KinaTT-AFP

Miljoner doser kan behöva slängas om inte Hongkong får bättre fart på covid-vaccineringarna snart, varnar en samordnare.

Annons

Annons

Staden har haft svårt att locka folk att ta sprutorna mot covid-19. Mindre än var femte vuxen har tagit första dosen. Anledningen är både allmän misstro mot myndigheter när Kinas regim bekämpar demokratiska krafter, falska rykten på nätet, plus en avslappnad attityd mot pandemin i den relativt virusfria staden.

Men om några månader går hållbarhetstiden ut för miljoner doser från Pfizer-Biontech. Därmed är det bråttom att få upp vaccinationstempot, säger Thomas Tsang, som ingår i mångmiljonstadens vaccinsamordningsgrupp.

De kan inte användas när de gått ut, och de lokala vaccinationscentralerna för Biontech kommer, enligt nuvarande planer, att stänga efter september, säger han till radiostationen RTHK.

Att staden skulle få tag i nya leveranser av det vaccinet ser Tsang inte som troligt.

Det vi har nu verkar vara det vi får i år.

Hongkong har köpt 7,5 miljoner doser från Pfizer/Biontech. Lika många var beställda av Astra Zenecas vaccin, men efter alla tvivel kring det preparatet revs den affären upp. Det återstående alternativet är därmed 7,5 miljoner doser från Sinovac, men i och med att det är kinesiskt kan det vara mindre populärt bland Peking-skeptiska Hongkong-bor.

En del politiker har öppnat för att skicka oanvända doser till bättre behövande länder. Men det börjar alltså bli bråttom, och Pfizer/Biontechs vaccin är känsligt att förvara och transportera.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!