Miljontals modifierade myggor släpps i Florida

Testprojektet ska stoppa förökningen av Aedis aegypti-myggan, som bland annat kan bära med sig zikaviruset. Arkivbild tagen genom mikroskop.
Testprojektet ska stoppa förökningen av Aedis aegypti-myggan, som bland annat kan bära med sig zikaviruset. Arkivbild tagen genom mikroskop.
USATT

I ett testprojekt kommer 750 miljoner genmodifierade myggor att släppas ut i naturen i den amerikanska delstaten Florida.

Planen syftar till att stoppa sjukdomar – men liknas också vid ett Jurassic Park-experiment.

Annons

Annons

Genom att släppa ut de laboratoriekläckta myggen vid öarna och korallreven i Florida Keys hoppas företaget bakom projektet, Oxitec, kunna kontrollera populationen av en viss myggsort i området och därigenom spridningen av zikaviruset, denguefeber och gula febern.

Insekterna har modifierats på så vis att honor dör redan i larvstadiet, innan den får möjlighet att flyga iväg med en eventuell smitta, rapporterar CNN.

Den kontroversiella planen har fått grönt ljus av myndigheterna trots stora invändningar. Miljöaktivister och -grupper varnar för att testprojektet kan få oanade konsekvenser för ekosystemet, till exempel genom att föra fram nya typer av myggor som är immuna mot bekämpningsmedel. En organisation beskriver planen som ett experiment i stil med Jurassic Park och 242 000 invånare har skrivit under en protestlista.

Hittills i år har 47 personer i Florida insjuknat i denguefeber och bekämpningsmedel mot vanliga myggor har visat sig ha liten effekt. USA:s miljöskyddsmyndighet godkände Oxitecs planer efter att i flera års tid ha utrett vilken påverkan genetiskt förändrade myggor kan ha på sin omgivning.

Planen ska sättas i verket någon gång under nästa år.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons