Millán de la Oliva: "Det är bara början"

Mikael Ekvall, Emil Millán de la Oliva och Jonas Leandersson tog en trippel på 10 000 meter i Finnkampen.
Mikael Ekvall, Emil Millán de la Oliva och Jonas Leandersson tog en trippel på 10 000 meter i Finnkampen.
FriidrottTammerfors, TT:s utsända

Emil Millán de la Oliva stod för en ny jätteinsats när han enkelt vann 10 000 meter på Finnkampen. Knappt två dygn efter att ha löpt en timme i Diamond League i Bryssel.

Jag har mycket högre mål, säger stjärnskottet efter loppet.

Annons

Annons

Emil Millán de la Oliva stod för ett nytt jätteresultat på Finnkampen. 19-åringen som så sent som i fredags sprang ett entimmeslopp, där han hann 20 128 meter, var mindre än 48 timmar senare på startlinjen i Finnkampens 10 000 meter.

Den svenska trion tog taktpinnen direkt och varvade finländarna i slutet av loppet och Millán de la Oliva sprang enkelt i mål på 29.10,22, ett nytt personbästa som också innebär att han slår sitt eget juniorrekord som han satte tidigare i sommar.

Det kändes bra, jag kände mig förundrad över att jag kände mig så bra idag. Jag trodde jag skulle vara tröttare, säger Millán de la Oliva efter loppet.

TT: Var du orolig över att inte kunna prestera idag efter fredagens lopp?

Nej, när man tävlar kan man inte vara orolig. Då måste man bara tro på sig själv och bara köra.

Sprang ärevarv

Efter loppet sprang Emil Millán de la Oliva, Jonas Leandersson, som persade på 29.20,45 och Mikael Ekvall (29.29,38) ett ärevarv på löparbanan med den svenska flaggan på ryggen.

Det var kul faktiskt. Nu var det inte så många svenskar här, men till de som var här: tack för all support. Det var kul att det var några som applåderade.
Det gör mycket att det är publik, det ger en annan feeling när man kommer in.

Millán de la Oliva har radat upp prestation efter prestation under sommaren, SM-guld och juniorrekord bland annat, och det är en ny nivå på träningen som gett resultat.

Jag har tränat hårt nu i ett halvår. Jag har aldrig tränat så hårt i mitt liv. Jag har börjat elitsatsningen och det har gett resultat.

Annons

Annons

"Har mycket högre mål"

TT: Hinner du uppskatta all din framgång nu eller blickar du bara framåt?

Det är bara att köra vidare, det här är bara början. Jag har mycket högre mål än det här.

Och målen de är tydliga.

Jag satsar såklart mot OS-medaljer. Jag ska vara bland de bästa i världen. 26 minuter på milen, och jag vill nå 12 minuter på 5 000. Men det är såklart OS-guld som är drömmen.

Även lillasyster slog personbästa

I damernas sista gren på Finnkampen, 800 meter, fick vi se lillasyster Alice Magnell Millán springa in i mål som trea på tiden 2.07,58. Vilket gav nytt personbästa för 15-åringen som är den näst yngsta genom tiderna i ett svenskt Finnkampslag.

Jag kände att allt gick perfekt. På slutet gick det extra bra. Det är helt otroligt att få uppleva det här redan som 15-åring. Jag har bara njutit av alla stunder, säger Alice Magnell Millán efter loppet.

TT: Du och din bror tävlade båda här idag, vad säger du om det han stod för?

Det var ett helt otroligt lopp. Jag är jättestolt och glad över det. Vi peppar varandra ganska mycket.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons