A-
A+

Mindre stress när krogen får ha öppet längre

Vännerna Carolina Matts, Pernilla Flyga och Fredrik Blomqvist hinner med varsin öl på Zum Franziskaner efter jobbet.
Vännerna Carolina Matts, Pernilla Flyga och Fredrik Blomqvist hinner med varsin öl på Zum Franziskaner efter jobbet.
CoronavirusetTT

Två timmar kanske inte låter som lång tid, men att få servera mat och dryck till klockan 22 i stället för 20 ger krögare hopp om sommaren.

Folk har druckit mer under kortare tid tidigare. Bra för kassan, men inte för folkhälsan, säger Stene Isacsson.

Annons

Annons

Elmer Eklund, Marcus Heine och Marcus Tein är glada över att restaurangerna nu får hålla öppet längre.
Elmer Eklund, Marcus Heine och Marcus Tein är glada över att restaurangerna nu får hålla öppet längre.
Sommaren är här och restriktionerna lättas!

Krögaren Stene Isacsson är på gott humör. Inte för att den anrika restaurangen Zum Franziskaner som han driver i Stockholm är fullpackad. Restriktionerna om max fyra personer per bord och en meter mellan sällskapen gäller fortfarande.

Vi har ju vant oss vid att gå hem tidigt också så vi kommer vara jättetrötta, säger Stene Isacsson.

Nu blir det något senare timmar för restaurangpersonalen, serveringen tillåts pågå till klockan 22. Äntligen.

Förhoppningsvis blir det bättre flöden och lugnare nu. Vi har haft fullt sjå med att få ut alla till halv nio, det blir väldigt stressigt. Man märker att konsumtionen ökar då, folk häller i sig mer precis innan, säger Stene Isacsson.

Kroggästerna har varit förstående över att restaurangen behövt ta sina sista beställningar klockan åtta på kvällen. Stene Isacsson ställer sig desto mer frågande till restriktionen.

Jag menar, det blir större rusning i kollektivtrafiken när alla ska hem samtidigt. Man får inte äta och dricka på restaurang längre, men kan tränga ihop sig i en hemmafest? Det har varit ett enda stort frågetecken för mig.

Ingen större skillnad

Vid ett av borden sitter tre arbetskamrater på vad de beskriver som en "klassisk after work". De skrattar när de förlängda öppettiderna kommer på tal.

Min 19-åriga son har stenkoll på det där, han kan reglerna till punkt och pricka. För min del spelar det inte så stor roll. Det är klart att det är tråkigt att gå hem klockan åtta, men vi som har barn har inte riktigt behov att vara kvar mycket längre, säger Fredrik Blomqvist.

Kollegan Karolina Matts håller med.

Tidiga krogkvällar är jättebra, äntligen får man komma hem i tid, säger hon.

Krögaren Isacssons bild av att många pressat in sina vanliga antal enheter alkohol under kortare tid när öppettiderna begränsas bekräftas av Pernilla Flyg.

Jag har sett många komma in runt klockan 15, 16 och göra allt de brukar göra, fast tidigare på dagen, säger hon.

Annons

Annons

Känner otrolig glädje

Elmer Eklund är 24 år och jobbar inom krogbranschen. Nu är han däremot ledig och tillbringar eftermiddagen med att ta ett glas med sina vänner.

De förlängda öppettiderna är en otrolig glädje för mig, det har känts konstigt att behöva sluta jobbet så tidigt. Det här representerar att krisen börjar lättas upp, säger Eklund.

Den svenska coronastrategin har inte gått hem väl hos de sällskapet.

Jag hade hellre sett hårdare restriktioner men med bättre stöd till barerna. Jag har många vänner i branschen som blivit av med sina jobb och får höra att de borde syssla med någonting annat ett tag. Men det här är ju våra yrken, vad vi brinner för. Man skulle aldrig säga åt en ingenjör att "hitta på något annat", säger Elmer Eklund.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!