Minister: Åldersgräns för studiestöd ska höjas

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.
PolitikTT

Fler ska kunna vidareutbilda sig senare i arbetslivet. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslår att åldergränsen för rätten till studiemedel ska höjas.

Annons

Annons

En förändrad arbetsmarknad gör att fler har behov av att lära om och lära nytt genom hela arbetslivet, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.
Ska du kunna göra det behöver du också kunna ha möjligheten att få studiestöd även om du utbildar dig senare i livet.

Åldersgränsen föreslås höjas från dagens 56 år till 60 år för att få rätt till studiemedel och studiestartsstöd. Enligt dagens system minskar antalet veckor som det går att ta studielån från det år man fyller 47. Den gränsen ska höjas till 51 år.

Det här kommer att gälla studier från 2022. Nu ska vi bereda det här och det kommer att krävas lagändringar, säger Matilda Ernkrans.

I budgetpropositionen för 2021 föreslås att medel avsätts för att höjda åldergränser för studiemedel och studiestartsstöd. De höjda åldersgränserna beräknas kosta 119 miljoner kronor om året

Regeringen, C och L föreslår också att reglerna för när studielån ska vara återbetalda ska ändras från 60 år till 64 år.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons