Minister avgår efter danskt minkkaos

Livsmedelsminister Mogens Jensen (S) i Danmark avgår efter minkskandalen i Danmark.
Livsmedelsminister Mogens Jensen (S) i Danmark avgår efter minkskandalen i Danmark.
CoronavirusetTT

Beslutet att massavliva miljontals danska coronaminkar skördar sitt första politiska offer.

Livsmedelsministern avgår och nu kommer krav på en kommission för att utreda bland annat vilket ansvar statsministern Mette Fredriksen har haft för minkkaoset.

Annons

Annons

Alla minkar i Danmark ska avlivas. Arkivbild.
Alla minkar i Danmark ska avlivas. Arkivbild.

Alla minkar – runt 15-17 miljoner – måste avlivas, sade den danska statsministern Mette Frederiksen (S) på en pressträff den 4 november. Orsaken var att man bland smittade minkar hittat en muterad variant av coronaviruset, som hade spridits vidare till människor.

Det fanns dock ingen rättslig grund för att beordra en massavlivning av även friska minkar och på onsdagen avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S).

Det här är bara början. Processen måste undersökas grundligt så att vi kan få reda på vilket ansvar statsministerns har haft, säger Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för oppositionspartiet Venstre, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Kritik mot statsministern

Under onsdagen släpptes en rapport om hur frågan har hanterats. Där framgår det att livsmedelsministern Jensen den 7 november – tre dagar efter det fattade beslutet – ska ha fått reda på att det saknades laglig grund för en massavlivning. Först den 10 november fick dock landets minkuppfödare information om detta.

Statsministern Mette Frederiksen har tidigare sagt att hon fick reda på det helgen 7–8 november. Hon beklagade att man fattat ett felaktigt beslut, men att det i slutändan var livsmedelsministerns ansvar.

Det är inte rätt sätt att vara ledare på och det är inte rätt sätt att stå vid det ansvar som man har statsminister, säger Jakob Ellemann-Jensen till Danmarks Radio (DR) om att Frederiksen lade över ansvaret på ministern.

Flera oppositionspartier och Danmarks minkuppfödare vill nu att en oberoende kommission ska tillsättas för att utreda minkkaoset.

Det är viktigt med en oberoende undersökningskommission tittar på vilka som egentligen har fattat vissa beslut och när det har skett, säger Elleman-Jensen, enligt DR.

För att tillsätta en sådan kommission krävs dock att en majoritet av ledamöterna i folketinget röstar ja till detta, men just nu verkar det inte finnas ett sådant stöd. S-regeringens tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten uppger i nuläget att de inte vill gå den vägen, rapporterar DR.

Annons

Annons

Smittade minkar avlivade

Alla landets minkar ska dock avlivas och förbud mot minkuppfödning kommer att gälla under hela nästa år. Detta står klart sedan S-regeringen tidigare i veckan nått en uppgörelse med sina tre stödpartier. Även Alternativet stödjer uppgörelsen.

Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivning av mink, även utanför områden med konstaterad coronasmitta bland mink.

Under onsdagen meddelade även det danska livsmedelsverket att alla minkar i de 284 besättningar där smittan konstaterats nu har avlivats.

Danmark är världens största producent av minkpäls och det finns över 1 100 minkfarmar i landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons