A-
A+

Ministern krävs på svar om strömmingen

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
PolitikTT

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) kan inte svara på hur strömmingen ska räddas, enligt Socialdemokraterna. Nu kallas han till riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Annons

Annons

Efter provfiske har Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kunnat konstatera att fångsten av strömming utanför Forsmark förra året var en bråkdel av vad den var under 1970- och 80-talen.

Skillnaden var särskilt tydlig för den större fisken. Inte en enda strömming över 25 centimeter fångades. Enligt en ny rapport från SLU är nedgången i alarmerande.

Peter Kullgren informerade i dag utskottet om regeringens arbete för att öka beståndet.

Sverige har "guldläge"

"Jag kan konstatera att landsbygdsministern inte kom med några nya besked om hur de hanterar denna akuta fråga", säger riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg (S) i en kommentar.

Hon tar upp att den tidigare regeringen gav i uppdrag åt Havs- och vattenmyndigheten att på prov flytta ut trålgränsen. Försöken väntas påbörjas först i höst.

Miljöpartiet har också kritiserat regeringen och även Socialdemokraterna för att inte ha gjort något åt det storskaliga trålfisket.

Sätherberg menar att Sverige har ett "guldläge" att hantera frågan nu som EU-ordförandeland.

"Men tyvärr kunde inte heller landsbygdsministern ge några besked hur de kommer använda ordförandeskapet för att lösa problemet med fiskebeståndet."

Annons

Annons

"Känns märkligt"

Peter Kullgren (KD) hävdar å sin sida att Sätherberg själv bär ansvar för de fiskekvoter som antogs under hennes styre.

"Det känns märkligt att den före detta landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg kritiserar den nuvarande regeringen för fiskekvoter som hon själv förhandlade. När fiskekvoterna för Östersjön antogs var det hon och inte jag som var ansvarig minister", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Dessutom, säger Kullgren vidare, har den tidigare regeringens uppdrag breddats och förbättrats av den nuvarande.

"Det uppdrag som den socialdemokratiska regeringen gav Havs- och vattenmyndigheten var dessutom bristfälligt och regeringen beslutade därför att utöka uppdraget till att bli mer omfattande i december", säger Kullgren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.