A-
A+

Ministern om Rembrandtbråket: Inte upp till mig

Parisa Liljestrand (M) framhåller att Nationalmuseum 'behöver fatta sina egna beslut'. Arkivbild.
Parisa Liljestrand (M) framhåller att Nationalmuseum "behöver fatta sina egna beslut". Arkivbild.
KulturTT

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) tycker inte att det är hennes eller regeringens ansvar att Rembrandtmålningen "Batavernas trohetsed" blir kvar i Sverige.

”Att upprätthålla principen om armlängds avstånd och värna den konstnärliga friheten är centralt för regeringens kulturpolitik. Det innebär att det inte är upp till mig eller regeringen att besluta vilka verk som ska visas på ett statligt museum", skriver hon i ett mejl till TT.

Nationalmuseum har dålig ekonomi på grund av sina lokalkostnader och vill inte längre betala de 400 000 kronor som ägaren Konstakademien kräver i hyra. Fler tunga röster inom konstvärlden tycker att det är regeringens ansvar att gripa in. Men kulturministern hänvisar till museilagen och till museernas självbestämmande. Hon ser ingen anledning till att regeringen ska skjuta till pengar.

"Nationalmuseum behöver fatta sina egna beslut över vilka verk de prioriterar att visa och jag hoppas att Nationalmuseum och Konstakademien nu kan föra en konstruktiv dialog för att enas om ersättningsnivå för nästa period”, skriver Parisa Liljestrand.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.