Ministern ryter ifrån: Skärp er, studenter!

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, levererade en uppsträckning till landets festande studenter vid en pressträff.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, levererade en uppsträckning till landets festande studenter vid en pressträff.
CoronavirusetTT

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) ryter ifrån till festande studenter som bidrar till smittspridning under den pågående pandemin.

Det är inte acceptabelt att agera på något annat sätt än att ta ansvar, säger hon.

Annons

Annons

Ernkrans vände sig på en pressträff till landets alla 400 000 studenter och började med att tacka alla som sköter sig och tar ansvar för att inte bidra till smittspridning.

Men nu till studentfesterna – ni är tyvärr alldels för många studenter som inte tar ansvar och nu måste ni skärpa er. Vi kan inte ha att högskolor och universitet blir coronasmittkluster.

Höstens öppning av universitet och högskolor har av många tolkats som att allt är som vanligt igen, säger hon.

Vi har sett utbrott vid ett antal av landets universitet och högskolor, vilket ofta är kopplat till studentfester. Ni har ett stort ansvar för att minska smittspridningen och det är ett ansvar som jag förväntar mig att ni tar.

200 smittade

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att åtta regioner har rapporterat om smittspridning kopplad till högskolor och universitet. Än så länge har 200 studenter rapporterats smittade i dessa sammanhang, säger Johan Carlson.

Vårt budskap är att ha gärna fest, men umgås hellre i mindre grupper, och helst med samma gäng som man vanligtvis träffar, säger Carlson.

Han säger också att det troligen inte är känt att smittan bland studenter förekommit i så många regioner som åtta.

Respektive universitet och lokalpress rapporterar naturligtvis om utbrott, annars är det ganska små notiser. Jag tror inte heller studenterna själva inser att detta är ett så pass stort problem.

Annons

Annons

Kan öka snabbt

Han varnar därför för att underskatta den låga andelen smittade studenter – 200 av 400 000:

Det har bara gått en månad och 200 blir väldigt snabbt 500 och 1 000. Vi har sett det ute i Europa – det har börjat på campus och sedan spridit sig samhället, säger Johan Carlson.

Vid presskonferensen deltog också Simon Edström, ordförande för Sveriges förenade studentkårer:

Studentrörelsen fördömer alla sociala evenemang som inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Han säger att man inte måste ställa in evenemang, utan att det är bättre att ställa om.

Vi ser det som bättre att ha så coronasäkra och väl genomtänkta evenemang som möjligt, för att minska fester där reglerna inte följs, exempelvis korridorfester.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons