A-
A+

Minskad försäljning av pappersböcker

Försäljningen av tryckta böcker minskar mer än bokmarknaden totalt. Arkivbild.
Försäljningen av tryckta böcker minskar mer än bokmarknaden totalt. Arkivbild.
LitteraturTT

2021 blev ett toppenår för bokförsäljningen i Sverige. Nu köper vi färre böcker än under pandemin – och pappersböcker minskar allra mest.

Annons

Annons

Det har sålts böcker för 3,48 miljarder kronor hittills i år. Det är en minskning med 1,7 procent jämfört med samma period förra året. Dock var 2021 ett rekordår och bokförsäljningen ligger fortfarande på historiskt höga nivåer, konstaterar Förläggareföreningen i sin tredje kvartalsrapport för året.

Försäljningen över nätet minskade med 11,2 procent, medan de fysiska bokhandlarna rapporterar en uppgång på 10,6 procent. Ljudbokstjänsterna rapporterar också en ökning och tillväxttakt på 8,5 procent.

Sämst går det för pappersboken, där försäljningen minskar mer än för marknaden i övrigt, med 5,1 procent.

Den skönlitterära bok som sålts mest under årets tredje kvartal är Camilla Läckbergs "Gökungen", den senaste delen i deckarförfattarens Fjällbackaserie.

Den mest sålda fackboken är Andreas Cervenkas "Girig-Sverige: så blev folkhemmet ett paradis för de superrika". Humorgruppen I just wanna be cool toppar listan över mest sålda barn- och ungdomsböcker med "Skurkskolan".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.