A-
A+

Minskad försäljning av svensk ekomat

Vegetabiliska alternativ har bidragit till en minskad försäljning av ekologiska mejeriprodukter. Arkivbild
Vegetabiliska alternativ har bidragit till en minskad försäljning av ekologiska mejeriprodukter. Arkivbild
EkonomiTT

Annons

Annons

Försäljningen av svenskproducerad ekologisk mat minskar och utgör nu sju procent av handelns livsmedelsförsäljning, visar en rapport från branschorganisationen Ekologiska lantbrukarna. Det är en minskning med 0,9 procentenheter jämfört med för fem år sedan.

I många av de andra stora ekomarknaderna runtom i världen har man varit duktiga på att kombinera eko med andra mervärden som konsumenten är intresserad av, till exempel kombinationen vegetariskt och lokalproducerat, säger Sofia Emilson, verksamhetsledare på Ekologiska lantbrukarna, till atl.nu.

Merparten av nedgången har ägt rum mellan 2020 och 2021och gäller allt ifrån mejeriprodukter och ägg till kött och spannmålsprodukter. Den enda kategori där ekologiskt ökat sin andel under perioden är frukt och grönt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.