A-
A+

Minskad spridning av luftvägssjukdomar

Smittspridningen av luftvägssjukdomar avtar, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Smittspridningen av luftvägssjukdomar avtar, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Förra veckan minskade fallen av influensa, RS-virus och covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

"Flera datakällor indikerar också en minskad sjuklighet i luftvägsvirus under de senaste två veckorna", skriver myndigheten på sin hemsida.

När det gäller covid-19 så minskade antalet bekräftade fall med cirka 35 procent och ligger nu på ungefär samma nivåer som i mitten av november, innan smittspridningen tog fart.

Färre personer vårdas också på sjukhus med med covid-19. Antalet personer som behöver intensivvård ligger dock kvar på samma nivå.

Fallen av influensa har minskat med drygt 40 procent och under vecka två behövde färre patienter intensivvård.

Samtidigt har fallen av RS-virus minskat med över 20 procent den senaste veckan. Toppen bland barn under fem år nåddes vecka 51, enligt Folkhälsomyndigheten, och har sedan dess halverats.

"Smittspridningen minskar i princip hela landet, vilket tyder på att toppen har passerats för den här gången. Men det finns en risk att smittspridningen tar fart igen. Effekten av att människor träffas mer igen efter att ha återgått till skola och arbete efter ledigheterna ser vi först om några veckor", säger Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.