A-
A+

Misstanke: Attentatsplan mot specifika personer

Åklagare Hans Ihrman kommer att begära paret som misstänks för stämpling till terrorbrott häktade i ytterligare en månad. Arkivbild.
Åklagare Hans Ihrman kommer att begära paret som misstänks för stämpling till terrorbrott häktade i ytterligare en månad. Arkivbild.
BrottTT

Den man och kvinna som sedan den 5 april sitter häktade misstänkta för stämpling till terrorbrott i Stockholmsområdet begärs ännu en gång omhäktade. Och enligt åklagaren var deras plan att attackera ett antal personer.

Annons

Annons

Jag kommer att begära dem häktade i ytterligare en månad, säger åklagare Hans Ihrman vid riksenheten för säkerhetsmål till TT.

Hans förhoppning tidigare i år var att åtal mot de två skulle kunna väckas i slutet av november eller början av december. Men han säger till TT att det ännu är en del kvar att utreda innan han kan bedöma om åtal kan blir aktuellt.

Stämpling är ett komplicerat brott eftersom det är en intellektuell tanke som ska bevisas. Man måste skaffa sig bevisning med både hängslen och livrem om man ska kunna övertyga en domstol. Men jag är förhoppningsfull, även om det drar ut på tiden, säger Hans Ihrman.

Attentat mot personer

Tre personer har tilldelats målsägarbiträde i ärendet. Ihrman har tidigare endast sagt att det är personer som "är drabbade av den misstänkta brottsligheten" men är nu något tydligare.

Det finns uppgifter om att det finns ett antal specifika personer som planerna har avsett att utföra attentat mot, säger Hans Ihrman.

Paret, som sitter häktade sedan den 5 april, är på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terrorbrott, som ska ha skett i Stockholmsområdet mellan den 2 januari och den 2 april 2021.

Annons

Annons

Falsk identitet

Säkerhetspolisen grep paret den 2 april efter att de anhållits i sin frånvaro. Tillslaget skedde efter en längre tids arbete. Vid gripandet gjordes även ett stort it-beslag.

När paret häktades i början av april identifierades de som en 29-årig man och en 27-årig kvinna med medborgarskap i Afghanistan. Något som senare visade sig inte stämma.

Efter en tids utredning framkom det att personerna heter något helt annat, är födda tio år tidigare och har ett annat medborgarskap än det angivna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.