A-
A+

Misstänkt attack mot ungerskt primärval

Budapests nuvarande borgmästare under ett valmöte 2018.
Budapests nuvarande borgmästare under ett valmöte 2018.
UngernTT-AFP

När den ungerska oppositionen inledde sitt gemensamma primärval brakade systemet ihop i vad som beskrivs som en misstänkt cyberattack.

"Maktens innersta cirklar blev rädda när folkmassorna ville uttrycka sin åsikt", säger oppositionen i en samlad kommentar.

Annons

Annons

Den ungerska oppositionen vill få fram en stark kandidat som kan utmana premiärminister Viktor Orbán i nästa års val. För att samla de splittrade krafterna ska kandidaten tas fram i ett primärval.

"Massor" av människor ville enligt oppositionen lägga sina röster redan under första dagen och bara två timmar efter att det inletts fick primärvalet avbrytas. Då hade det elektroniska systemet brakat samman i vad oppositionen misstänker är en cyberattack.

"Vilja till förändring"

"Maktens innersta cirklar blev rädda när folkmassorna ville uttrycka sin åsikt i primärvalet och ville uttrycka sin vilja till förändring", säger de sex oppositionspartierna i ett gemensamt uttalande.

"Oavsett vilka attacker som kommer eller varifrån de kommer så kan ingen kraft i världen stoppa denna historiska process", fortsätter de.

Bland de som luftat sina misstankar finns Budapests borgmästare Gergely Karácsony, själv en segerviss kandidat, som säger att det finns tecken på att någon med kinesisk ip-adress har försökt ta sig in i systemet.

Annons

Annons

Val i april 2022

I hela landet är 250 kandidater valbara som oppositionskandidater för olika riks- och lokalval i april nästa år. Primärvalet, som pågår fram till nästa söndag, väntas kunna återupptas på måndag.

Oppositionens taktik att samla sig bakom en utmanare var ett lyckat drag under flera lokalval för två år sedan. Då vann bland andra just liberalen Karácsony efter att ha fått stöd från ett vitt spektrum av oppositionspartier.

I ett fyllnadsval i fjol gick taktiken inte hem, men den spretiga alliansen hoppas på framgångar på riksplanet i vårens val och bryta den supermajoritet Orbáns parti Fidesz har i parlamentet.

Oppositionen kan bara ta upp kampen mot Fidesz om de är enade i ett block, det har vi lärt oss den hårda vägen, säger Antal Csardi, som kandiderar för Ungerns gröna parti LMP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.