A-
A+

Misstänkt erkänner: Dödade saknade i Amazonas

En polis står vakt när en misstänkt transporteras till platsen där Bruno Pereira och Dom Philips försvann.
En polis står vakt när en misstänkt transporteras till platsen där Bruno Pereira och Dom Philips försvann.
BrasilienTT-AP-AFP

En av de misstänkta har erkänt att han sköt en brittisk journalist och en brasiliansk ursprungsexpert i Amazonas och grävde ned kropparna i djungeln, enligt polisen.

Annons

Annons

Förundersökningsledaren Eduardo Alexandre Fontes säger vid en presskonferens i staden Manaus att den huvudmisstänkte erkände sent på tisdagskvällen. Han ska i detalj ha beskrivit vad som hänt den brittiske journalisten Dom Phillips och den brasilianske urfolksexperten Bruno Pereira, som försvann i Amazonas för mer än en vecka sedan.

Mannen ska ha skjutit Phillips och Pereira till döds, och på onsdagen ledde han polis till den plats där han uppgett att han grävt ned kropparna, ett otillgänglig område upp längs med Itaquaifloden.

Vi hittade kropparna tre kilometer in i skogen, säger Guilherme Torres vid den nationella polisen, och tillägger att de ännu inte har identifierats.

De två saknade ska ha färdats med båt under en reportageresa för en kommande bok om miljövård. Deras båt har ännu inte hittats, men enligt Torres ska den ha sänkts med hjälp av påsar med jord.

Duon försvann i Javaridalen 5 juni. I området verkar både timmerhuggare och gruvarbetare, som sägs ha hotat urfolksexperten regelbundet eftersom de försöker få tillgång till mark som tillhör regnskogens ursprungsbefolkning. Motivet till dådet misstänks ha koppling till illegalt fiske i reservatet.

Journalisten hade tillsammans med urfolksexperten även utsatts för hot på fältet, enligt två organisationer som arbetar för urfolks rättigheter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.