A-
A+

Misstänkt för mordet på Adriana kvar i Turkiet

Blommor och ljus på mordplatsen i Norsborg den 2 augusti 2020.
Blommor och ljus på mordplatsen i Norsborg den 2 augusti 2020.
BrottTT

Tre män dömdes under onsdagen till livstids fängelse för dödsskjutningen av tolvåriga Adriana i Norsborg sommaren 2020.

Åklagarens hypotes är att ytterligare en man var inblandad, men han befinner sig i Turkiet och kommer inte att lämnas ut.

Annons

Åklagare Anna Svedin intervjuas efter onsdagens dom i Södertörns tingsrätt.
Åklagare Anna Svedin intervjuas efter onsdagens dom i Södertörns tingsrätt.

Tre män, 24, 31 och 32 år gamla, dömdes under onsdagen för mordet på Adriana och mordförsök på ytterligare sju personer.

Enligt tingsrätten är det klarlagt att männen inifrån en bil avlossade en "urskillningslös automateld" utanför en restaurang i Norsborg söder om Stockholm, natten till den 2 augusti 2020. De tilltänkta offren var två gängkriminella män som klarade sig oskadda. I stället träffades tolvåriga Adriana och dog.

Männen förnekar brott och domen ska överklagas.

Åklagare Anna Svedins hypotes är att ytterligare en man befann sig i bilen vid skottlossningen. Det rör sig om en 25-åring som sedan sommaren 2021 är efterlyst och häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mordet och mordförsöken.

Svedin understryker dock att mannen i dag är att betrakta som oskyldig.

Han är häktad på sannolika skäl, men det betyder inte att jag ens skulle åtala honom i det fall han kommer hit, säger hon.

Utpekad av tilltänkt offer

25-åringen är en av två personer som ett av de tilltänkta offren namngav som gärningsman i ett tips till polisen efter mordet. Den ene av männen kunde senare avskrivas, men enligt tingsrätten kan inte 25-åringen uteslutas som möjlig gärningsman:

"Det har inte redovisats någon utredning som utesluter att NN (25-åringen) kan ha suttit i Audin under natten", står det i domen.

Mannen som är från Stockholm har både svenskt och turkiskt medborgarskap och befinner sig sedan flera år tillbaka i Turkiet. Hans advokat Robin Grönvall säger att mannen förnekar brott.

Han var inte ens på platsen för den här skjutningen, säger Grönvall.

Redan innan mannen blev misstänkt hade han rest till Turkiet.

Det finns en hotbild mot honom, säger Grönvall.

25-åringen blev beskjuten en månad efter mordet i Norsborg och träffades då i armen. Hovrätten slog i sin dom om händelsen fast att det var ett hämnddåd efter Norsborgsskjutningen. Den man som pekat ut 25-åringen för polisen var en av dem som dömdes i målet.

Utlämnas inte

Åklagare Anna Svedin säger att man försökt ta hjälp av bland annat Europol och Interpol för att få 25-åringen till Sverige, men det har varit fruktlöst.

Omständigheter som ligger långt utanför min kontroll gör att klimatet mellan Turkiet och Sverige kanske inte är det bästa just nu. Och man lämnar ändå inte ut sina egna medborgare, det gör inte Sverige heller.

25-åringen är inte den enda svensken i Turkiet som söks av brottsbekämpande myndigheter. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i en kommentar till TT att regeringen är väl medveten om problematiken med kriminella som befinner sig utomlands:

"Våra myndigheter har ett omfattande internationellt samarbete och från regeringens sida gör vi också vad vi kan för att förbättra och bistå i samarbetet med andra länder".

Gällande just Turkiet finns en "dialog" kring problematiken och hur det rättsliga samarbetet kan förbättras, skriver han vidare. Respektive lands justitiedepartement har utsett kontaktpunkter för att förenkla och stärka arbetet, enligt Stömmer.

Att tolvåriga Adriana dödades vid en gängkriminell skottlossning beskriver han som en tragedi.

"Det visar också varför gängkriminaliteten måste bekämpas med hela samhällets samlade kraft", skriver Gunnar Strömmer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.